Κινεζικό φιρμάνι για προστασία των σπάνιων γαιών

Το Κρατικό Συμβούλιο θα επιβλέπει την αξιοποίηση των πόρων και την ανάπτυξη της κρίσιμης βιομηχανίας. Σύστημα ιχνηλασιμότητας προς όφελος της εγχώριας παραγωγής και εθνικής ασφάλειας. Τι σημαίνει αυτό για τη Δύση.

Κινεζικό φιρμάνι για προστασία των σπάνιων γαιών

Κατάλογο κανονισμών για τις σπάνιες γαίες με στόχο την προστασία των προμηθειών στο όνομα της εθνικής ασφάλειας εξέδωσε η Κίνα, καθορίζοντας κανόνες για την εξόρυξη, την τήξη και το εμπόριο των κρίσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εξαρτημάτων σε σύγχρονα είδη υψηλής τεχνολογίας και αγαθά ευρείας κατανάλωσης, όπως σε ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι κανονισμοί του Κρατικού Συμβουλίου αναφέρουν ότι οι πόροι σπάνιων γαιών ανήκουν στο κράτος και ότι η κυβέρνηση θα επιβλέπει την ανάπτυξη της εν λόγω βιομηχανίας - που αφορά ένα σύνολο 17 ορυκτών στα οποία η Κίνα έχει αναχθεί πρώτη παραγωγός στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Η παγκόσμια βιομηχανική σημασία των σπάνιων γαιών είναι τέτοια που, βάσει νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, η ΕΕ έθεσε φιλόδοξους στόχους για την εγχώρια παραγωγή κρίσιμων ορυκτών για την πράσινη μετάβαση έως το 2030 - ιδιαίτερα λόγω της χρήσης τους στις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας.

Η ζήτηση της ΕΕ προβλέπεται να εξαπλασιαστεί έως το 2030 και να επταπλασιαστεί έως το 2050.

Σύμφωνα με τους νέους κινεζικούς κανονισμούς, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, το Κρατικό Συμβούλιο θα δημιουργήσει ένα σύστημα πληροφοριών για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων σπάνιων γαιών.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα της εξόρυξης σπάνιων γαιών, της τήξης και του διαχωρισμού και εξαγωγής προϊόντων σπάνιων γαιών θα δημιουργήσουν ένα σύστημα καταγραφής ροής προϊόντων, ανακοίνωσε το Κρατικό Συμβούλιο.

Η Κίνα ήδη πέρυσι εισήγαγε περιορισμούς στις εξαγωγές των στοιχείων γερμάνιο και γάλλιο, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα της κατασκευής μικροτσίπ, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας της εθνικής της ασφάλειας.

Απαγόρευσε επίσης την εξαγωγή τεχνολογίας για την κατασκευή μαγνητών σπάνιων γαιών, πέρα από την επιβολή απαγόρευσης στην τεχνολογία εξόρυξης και διαχωρισμού σπάνιων γαιών.

Αυτοί οι κανόνες προκάλεσαν φόβους ότι οι περιορισμοί στις προμήθειες σπάνιων γαιών μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση των εντάσεων με τη Δύση, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν την Κίνα ότι χρησιμοποιεί τακτικές οικονομικού εξαναγκασμού για να επηρεάσει άλλες χώρες, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.

Οι κινεζικοί κανονισμοί για τις σπάνιες γαίες ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από τις 4 Ιουλίου, προκειμένου να προστατεύσει τους 27 από μια «πλημμύρα ηλεκτρικών οχημάτων», όπως υποστηρίζει, τα οποία παράγονται μέσω αθέμιτων κρατικών ενισχύσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v