Μπορεί η επιβολή εξοντωτικών ποινών σε μεσαία ή χαμηλά στελέχη που παραβιάζουν τη νομοθεσία για το inside trading (κατάχρηση εμπιστευτικής εσωτερικής πληροφόρηση προς ίδιο όφελος) να είναι, εντέλει, σε βάρος της αγοράς και των έντιμων επενδυτών-συναλλασσομένων στις αγορές; Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο συντάκτης -ανταποκριτής των Financial Times στη Γερμανία Olaf Storbeck σε άρθρο του.
Η άποψη διατυπώνεται με αφορμή την άμεση προοπτική να επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια στη Γερμανία σε στέλεχος με ευθύνη τις Δημόσιες Σχέσεις εισηγμένης εταιρίας.
Ο 48χρονος κατηγορούμενος για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών αν καταδικαστεί για όλες τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες, πέραν της ποινικής τιμωρίας, θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 24 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσόν που αντιστοιχεί περίπου στο διπλάσιο του κέρδους που αποκόμισε από την κατάχρηση των εμπιστευτικών πληροφοριών.
Μια τέτοια απόφαση "αντιπροσωπεύει μια δεύτερη, ισόβια τιμωρία που είναι μεγάλη, πιο ακραία από την αρχική πρόταση" υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι στη Γερμανία τους οποίους επικαλείται ο αρθρογράφος.
Τέτοιου είδους ποινές προβλέπονται και επιβάλλονται κλιμακούμενες από το 2017 και μετά. Τότε η Γερμανία υιοθέτησε τη σχετική νομοθεσία για τις παράνομες συναλλαγές. Οι εμπλεκόμενοι σε παράνομες χρηματιστηριακές πράξεις κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης αντιμετωπίζονται περίπου ως έμποροι κοκαΐνης, υποστηρίζει ο συντάκτης -ανταποκριτής των Financial Times στη Γερμανία.
Και αντιδιαστέλλει τη "γερμανική φιλοσοφία" αντιμετώπισης των εγκλημάτων του "λευκού κολάρου" με την αμερικανική πρακτική που επιβάλλει τεράστιες ποινές, όπως αυτή στον διαβόητο Bernard Madoff, διαχειριστή, ιδιοκτήτη και καταχραστή του ομώνυμου επενδυτικού οίκου στις ΗΠΑ που πέθανε στη φυλακή εκτίοντας ποινή 150 ετών. Στη Γερμανία οι ποινές δεν ξεπερνούν τα 15 χρόνια και πολλές φορές αναστέλλονται.
Αντικίνητρο
Ο Maddof ομως ήταν ιδιοκτήτης. Στη Γερμανία η πολιτική των εξοντωτικών ποινών σε απλούς inside traders μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα που είναι σε βάρος των αγορών και των έντιμων συναλλασσόμενων. Λειτουργεί ως αντικίνητρο.
Πάντα σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, Γερμανοί νομικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν ανακληθεί το ποινικό μέρος της τιμωρίας, τα υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα παραμένουν Η εξαιρετικά σκληρή στάση της Γερμανίας έναντι των inside traders δεν είναι μόνο αντιπαραγωγική, αλλά και σε βάρος της αγοράς. Έρχεται σε αντίθεση με άλλες διατάξεις της γερμανικής νομοθεσίας που καθιστούν δυσκολότερο τον εντοπισμό των συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών. Για παράδειγμα, οι εισαγγελείς και η αστυνομία απαγορεύεται να παρακολουθούν τα τηλέφωνα ύποπτων traders καθώς το αδίκημα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των σοβαρών αδικημάτων που δικαιολογούν μια τέτοια παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από το γερμανικό δίκαιο.
Κατά συνέπεια, οι εισαγγελείς έχουν τεράστιες δυσκολίες στον εντοπισμό της ακριβoύς πηγής διαρροής των πληροφοριών Αντί να τιμωρούνται υπερβολικά οι inside traders, οι προτεραιότητες θα μπορούσαν μπορεί να είναι καλύτερα εστιασμένες για να διευκολυνθεί η σύλληψη όσων έχουν περάσει ακόμα απαρατήρητοι (εννοεί τα ¨μεγάλα ψάρια" ο αρθρογράφος των FT ) τα οποία θα μπορούσαν να "δώσουν" έναντι επιεικέστερων ποινών ή άλλων συμφωνιών τα μικρότερα "ψάρια".
Κάτι που εμποδίζει το γερμανικό σύστημα ποινών.