Πρόταση Κομισιόν για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Πρέπει να αλλάξουμε παράδειγμα και να περάσουμε σε λειτουργία πολεμικής οικονομίας, τόνισε ο Τιερί Μπρετόν, καλώντας την αμυντική βιομηχανία να λάβει περισσότερα ρίσκα.

Πρόταση Κομισιόν για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Τρίτη τρόπους για να τονώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη βιομηχανία όπλων της ώστε να λειτουργεί σε επίπεδα «πολεμικής οικονομίας». 

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, θα παρουσιάσει προτάσεις για να παρακινηθούν οι χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν από κοινού περισσότερα όπλα από ευρωπαϊκές εταιρείες και να αυξήσουν οι εταιρείες αυτές την παραγωγική τους δυνατότητα. 

«Πρέπει να αλλάξουμε παράδειγμα και να περάσουμε σε λειτουργία πολεμικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να λάβει περισσότερα ρίσκα, με τη στήριξή μας» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο Μπρετόν. 

«Στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για τη δική της ασφάλεια, ανεξάρτητα από του εκλογικού αποτελέσματος των συμμάχων μας κάθε τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε. 

Στις προτάσεις του Μπρετόν περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής εκδοχής του προγράμματος των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές πωλήσεις στο εξωτερικό (FMS), υπό το οποίο οι ΗΠΑ βοηθούν άλλες κυβερνήσεις να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό από αμερικανικές εταιρείες. 

Μια άλλη πρόταση θα επέτρεπε στην Ε.Ε. να εξαναγκάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων να δίνουν προτεραιότητα στις παραγγελίες από ευρωπαϊκές χώρες σε περιόδους κρίσης. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το πακέτο του Μπρετόν αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση ώς το 2027.

Αν και το ποσό είναι μικρό για τα δεδομένα του τομέα της άμυνας, το πακέτο θα δημιουργήσει επίσης ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει πιο συντονισμένες αμυντικές δαπάνες μεταξύ των κρατών μελών τα επόμενα χρόνια. 

Ο Μπρετόν έχει ζητήσει τη δημιουργία ταμείου της Ε.Ε. 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v