Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι μεν αλλά» από Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ βλέπει ότι ο πληθωρισμός πάει προς τον στόχο, αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να είναι σίγουρη, σημείωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας.

«Ναι μεν αλλά» από Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται ακόμα περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να είναι σίγουρη, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και αναμένεται να μας φέρουν σταδιακά χαμηλότερα το 2024», είπε η Λαγκάρντ σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Η τρέχουσα διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει με βιώσιμο τρόπο στον στόχο του 2%», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ τον Ιανουάριο διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της αμετάβλητο στο 4,5%. Οι αγορές αναμένουν ότι θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, πιθανώς τον Απρίλιο. Αλλά η Λαγκάρντ αντιστάθηκε στις υποθέσεις που θέλουν τις περικοπές να είναι επικείμενες.

«Δεν θέλουμε να διατρέξουμε τον κίνδυνο να αντιστραφούν [οι περικοπές], κάτι που θα ήταν σπατάλη όσων έχουμε κάνει και θα μας οδηγούσε στο να λάβουμε ακόμη περισσότερα μέτρα», είπε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι η αύξηση των μισθών γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός παράγοντας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αξιολογούν πότε μπορούν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να γίνει ολοένα και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα», είπε. 

Νάγκελ (ΕΚΤ): Η Ιστορία δείχνει ότι είναι χειρότερο να μειώσουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς

Η Ιστορία δείχνει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοακίμ Νάγκελ.

«Από την εμπειρία του παρελθόντος, ήταν συχνά πιο οδυνηρό αν μείωνες τα επιτόκια πολύ νωρίς και μετά, ενδεχομένως, έμπαινες σε μια άλλη φάση στην οποία οι τιμές αυξάνονταν και στη συνέχεια έπρεπε να λάβεις αντίμετρα», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της Bundesbank, στο περιθώριο εκδήλωσης στην πόλη της Ανατολικής Γερμανίας, Λειψία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Νάγκελ, στέλνουν σήμα ότι μια πρώτη μείωση στο κόστος δανεισμού δεν είναι πιθανή πριν από τον Ιούνιο, με πολλούς να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο οι αυξήσεις των μισθών να πυροδοτήσουν μια αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές. Τα πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη υπογράμμισαν τους διαρκείς κινδύνους για τις κεντρικές τράπεζες.

«Είναι μια πιο αποτελεσματική στρατηγική να είσαι πιο εύρωστος, να παραμένεις σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτοκίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μετά να αναλαμβάνεις δράση μόνο σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο», είπε ο Νάγκελ.

Ενώ είπε ότι η εικόνα του πληθωρισμού βελτιώνεται, τόνισε ότι απομένουν ακόμη περισσότερα για να ικανοποιηθούν οι αξιωματούχοι.

«Οι αριθμοί πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε. Ακόμα κι έτσι, τα δεδομένα «δεν είναι εκεί που θέλουμε να είμαστε».

Είπε ότι η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο του 2% πληθωρισμό το 2025 το αργότερο, και ότι δεν ανησυχεί μήπως υπολείπεται αυτού του στόχου.

«Η τάση των τιμών, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, φαίνεται ακόμα να είναι τόσο ισχυρή», είπε ο Νάγκελ. «Θα πρέπει να περιμένω για τα επόμενα νούμερα, αλλά δεν ανησυχώ τόσο πολύ μήπως δεν πετύχουμε τον στόχο».

με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v