Η Τουρκία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία στον κλάδο του τουρισμού και το 2023 καθώς υποδέχτηκε 56,7 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες, παρουσιάζοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 54,3 δισ. δολάρια και η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση ανήλθε στα 99 δολάρια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών και τα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν νούμερα-ρεκόρ για τη χώρα.
Στόχοι 2024
Για το 2024 στόχος είναι η προσέλκυση 60 εκατομμυρίων τουριστών και η άντληση εσόδων 60 δισ. δολ. από τον τουριστικό τομέα.
Δίνοντας προτεραιότητα στην ποικιλομορφία των αγορών, στο πλαίσιο των στρατηγικών της για τον τουρισμό, θα επικεντρωθεί σε νέες αγορές-στόχους, ενώ θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στις υφιστάμενες αγορές.
Πρωτόκολλο βιωσιμότητας
Η Τουρκία εφαρμόζει Πρόγραμμα Βιώσιμου Τουρισμού, προϊόν της υπογεγραμμένης με το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού» (GSTC) συμφωνίας συνεργασίας, επιβραβεύοντας τους επαγγελματίες του βιώσιμου τουρισμού και δημιουργώντας παράλληλα ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για τους επισκέπτες.
Με αυτό το πρόγραμμα, η Τουρκία εξασφαλίζει στον επισκέπτη ποικιλία εμπειριών με έμφαση στη βιωσιμότητα, όπως φιλικά προς το περιβάλλον καταλύματα καθώς και υπηρεσίες ποδηλασίας και πεζοπορίας, όλες εκ των οποίων στοχεύουν στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης σύνδεσης μεταξύ της κληρονομιάς της χώρας και των ανθρώπων που την υποστηρίζουν.
Διατήρηση πολιτισμικής κληρονομιάς
Η Τουρκία, δεσμευόμενη να διατηρήσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της πολιτισμικής κληρονομιάς της, υλοποιεί πολυάριθμα έργα αρχαιολογικής ανασκαφής και αποκατάστασης.
Το 2023 αύξησε τον αριθμό των αρχαιολογικών έργων στη χώρα σε 720 ενώ αναμένεται να φτάσουν τα 750 το 2024.
Επιπλέον, η χώρα φωτίζει τους δημοφιλείς αρχαιολογικούς της χώρους για νυχτερινές επισκέψεις, μετατρέποντας αυτούς τους ιστορικούς θησαυρούς σε εκπληκτικά θεάματα κάτω από τον βραδινό ουρανό.
Όπως η Έφεσος στη Σμύρνη, η Ιεράπολη στο Ντενιζλί, τα Πάταρα και η Σίδη στην Αττάλεια, όχι μόνο αναδεικνύουν την ιστορική κληρονομιά της Τουρκίας, αλλά παρέχουν και μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες για μια πιο στενή σύνδεση με την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της χώρας».