Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστραλία: Κυρώσεις σε Ρώσο χάκερ για τεράστια κυβερνοεπίθεση

Η Medibank έγινε στόχος με αποτέλεσμα να αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι απόρρητοι ιατρικοί φάκελοι περίπου 9,7 εκατ. ανθρώπων, ανάμεσά τους του πρωθυπουργού Α. Αλμπανέζι, σε μια από τις χειρότερες κλοπές δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Αυστραλία: Κυρώσεις σε Ρώσο χάκερ για τεράστια κυβερνοεπίθεση

Η Αυστραλία απέδωσε σε έναν Ρώσο χάκερ, τον Αλεξάντρ Ερμάκοφ, μια τεράστια κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε το 2022 και του επέβαλε σειρά «πρωτοφανών» κυρώσεων.

«Είναι η πρώτη φορά που η αυστραλιανή κυβέρνηση ταυτοποιεί έναν κυβερνοεγκληματία και επιβάλει κυβερνοκυρώσεις αυτού του τύπου. Και δεν θα είναι η τελευταία», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Κλερ Ο’ Νιλ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι αρχές της Αυστραλίας θεωρούν ότι ο Ερμάκοφ είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ασφαλειών υγείας Medibank.

Τον Νοέμβριο του 2022 η Medibank έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης με αποτέλεσμα να αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι απόρρητοι ιατρικοί φάκελοι περίπου 9,7 εκατ. ανθρώπων, ανάμεσά τους του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι, σε μια από τις χειρότερες κλοπές δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Αρχικά οι χάκερς είχαν ζητήσει 10 εκατ. δολάρια για να μην δημοσιεύσουν τα στοιχεία των πελατών της Medibank, ενώ στη συνέχεια μείωσαν το ποσό στα 9,7 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία αρνήθηκε να καταβάλει τα λύτρα.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Αυστραλίας υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι Ρώσοι χάκερς ευθύνονται για την επίθεση αυτή, που είχε ήδη συνδεθεί με την ομάδα κυβερνοπειρατών REvil.

Έπειτα από 18 μήνες ερευνών οι αυστραλιανές αρχές αποφάσισαν να κατονομάσουν τον υπεύθυνο της επίθεσης: τον Αλεξάντρ Γκεναντίεβιτς Ερμάκοφ.

Εναντίον του Ερμάκοφ, που χρησιμοποιούσε τα ψευδώνυμα blade_runner και JimJones, έχουν επιβληθεί αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, αλλά και απαγόρευση ταξιδίων, εξήγησε η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ.

Βάσει των οικονομικών κυρώσεων, η παροχή πόρων στον Ερμάκοφ όπως και «η διαχείριση ή η χρήση των ενεργητικών του θεωρούνται ποινικά αδικήματα, τα οποία θα μπορεί να τιμωρούνται με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξης», εξήγησε η Ουόνγκ.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας του εντόπισαν τον Ερμάκοφ με τη βοήθεια των αμερικανικών υπηρεσιών (NSA και FBI) και της βρετανικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας (GCHQ).

«Ο Ερμάκοφ δεν είναι πλέον ανώνυμος», υπογράμμισε ο Μαρλς, εξηγώντας ότι για την ταυτότητά του έχουν ενημερωθεί όλες οι υπηρεσίες Πληροφοριών παγκοσμίως.

Η ομάδα REvil εξαρθρώθηκε το 2022, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v