Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σηκώνουν το γάντι οι Χούθι μετά την επίθεση, ποιες οι επόμενες κινήσεις

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τα χτυπήματα στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά την επίθεση από ΗΠΑ-Βρετανία. Οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν. Ποια θα είναι η στάση του Ιράν.

Σηκώνουν το γάντι οι Χούθι μετά την επίθεση, ποιες οι επόμενες κινήσεις

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απάντησαν προκλητικά στις επιδρομές που πραγματοποίησαν τη νύχτα ΗΠΑ και Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις απέτυχαν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές και ότι θα συνεχίσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις στην περιοχή.

Τα χτυπήματα -και οι υποσχέσεις για αντίποινα- δημιουργούν κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μεταξύ της Ουάσιγκτον και των διαφόρων υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων που βρίσκονται σε όλη την περιοχή.

«Η απάντησή μας στην αμερικανο-βρετανική επιθετικότητα έρχεται αναπόφευκτα. Αυτό δεν πρόκειται να μας συγκρατήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ. Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, κυρίως στις θαλάσσιες οδούς, θα συνεχιστούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα, μετά την εισβολή του Ισραήλ, πρόσθεσε.

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, στόχευαν συστήματα ραντάρ και αεράμυνας καθώς και θέσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων των Χούθι, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ. 

Οι Χούθι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πραγματοποίησαν 73 χτυπήματα που σκότωσαν πέντε και τραυμάτισαν έξι μαχητές, αλλά είπαν ότι οι ζημιές στην υποδομή τους ήταν περιορισμένες και ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού είχε αποθηκευτεί υπόγεια, πριν από τα πλήγματα.

Η αντίδραση ήρθε μετά από μήνες επιθέσεων των Χούθι κατά πλοίων στην περιοχή, γεγονός που ανάγκασε κολοσσούς της ναυτιλίας να εκτρέψουν τα πλοία τους, επιλέγοντας να κάνουν τον κύκλο της Αφρικής από το να διασχίσουν τη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι Χούθι, ένα πολιτικό κίνημα και μια πολιτοφυλακή των οποίων η ιδεολογία είναι μέρος του παρακλαδιού των Ζαϊντί του σιιτικού Ισλάμ, διεξάγουν έναν παρατεταμένο αγώνα για κυριαρχία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης. Το Ιράν τούς υποστηρίζει με όπλα, πυρομαχικά και πληροφορίες, αλλά λέει ότι δεν ελέγχει τις ενέργειές τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚολ δήλωσε ότι τα χτυπήματα στην Υεμένη ήταν απαραίτητα για να απωθηθεί η ιρανική επιθετικότητα. «Απόψε, με αυτά τα χτυπήματα, αρχίζουμε να αποκαθιστούμε την αποτροπή», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ωστόσο, ορισμένοι αμφισβήτησαν την ικανότητα των χτυπημάτων να υποβαθμίσουν ουσιαστικά τις δυνατότητες των Χούθι. Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ της ομάδας και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης, επέτρεψε στην ομάδα να συγκεντρώσει πυραύλους και πυρομαχικά.

Ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, ανώτερος αναλυτής για την Υεμένη στην ερευνητική εταιρεία Navanti Group με έδρα τη Βιρτζίνια, είπε ότι οι πρώτες εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δευτερεύουσες εκρήξεις. Αυτό υποδηλώνει έκρηξη πυρομαχικών σε στοχευμένες τοποθεσίες, που ενδεχομένως περιλαμβάνουν σπήλαια και δίκτυα σηράγγων που κατασκευάστηκαν από πρώην κυβερνήσεις της Υεμένης, είπε.

«Εάν τα πλήγματα στόχευαν επιτυχώς εγκαταστάσεις κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν προσωρινά τις δυνατότητες των Χούθι», είπε ο Αλμπάσα. «Ωστόσο, δεδομένης της προσαρμοστικότητάς τους και της γρήγορης ανάκαμψής τους, που αποδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης σύγκρουσης, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμος».

Τα σημεία εκτόξευσης drones και πυραύλων είναι λιγότερο εξελιγμένα και μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, πρόσθεσε.

Ο Γκρέγκορι Γκάουζ, ειδικός για τη Μέση Ανατολή, είπε στη WSJ ότι τα χτυπήματα ήταν απαραίτητα για να αποτρέψουν τους Χούθι και τους Ιρανούς υποστηρικτές τους. «Αν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κάνει μια μεγάλη δύναμη, αυτό είναι να προστατεύσει τις θαλάσσιες οδούς», είπε. «Αν θέλουμε οι Ιρανοί να τους συγκρατήσουν, πρέπει να υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις για αυτό που κάνουν».

«Η χθεσινοβραδινή επίθεση έδειξε ότι η περιοχή απέχει ακόμα πολύ από το να παρέχει μια ασφαλή διέλευση για τη διεθνή ναυτιλία», δήλωσε ο Πίτερ Σαντ, επικεφαλής αναλυτής στη νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Xeneta. Είπε ότι αναμένει πως οι εκτροπές δρομολογίων και το επιπλέον κόστος θα παραμείνουν τουλάχιστον όλο τον Ιανουάριο. «Θα χειροτερέψει, πριν βελτιωθεί. Αλλά νομίζω ότι είναι επίσης δίκαιο να πούμε ότι το τέλος του παιχνιδιού ξεκίνησε», είπε ο Σαντ.

Ο Christopher Long, διευθυντής πληροφοριών στη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Neptune P2P Group, δήλωσε ότι «θα υπάρξει μια περίοδος 24 έως 72 ωρών όπου η ναυτιλία θα διακοπεί… Μακροπρόθεσμα, θα εξαρτηθεί από τους Χούθι» και εάν το Ιράν τούς ανεφοδιάσει με drones και πυραύλους.

Χούθι: Ολα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέρονται είναι πλέον θεμιτοί στόχοι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, ανακοίνωσαν σήμερα πως όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα αποτελούν πλέον «θεμιτούς στόχους» για τους μαχητές τους.

«Όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει θεμιτοί στόχοι για τις Υεμενικές Ένοπλες Δυνάμεις σε απάντηση για την (...) επίθεσή τους στη δημοκρατία της Υεμένης», ανακοινώθηκε από το κυβερνών Ανώτερο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA που ελέγχεται από τους Χούθι.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας πως η αμερικανοβρετανική επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη. Η επίθεση υποστηρίχθηκε από την Ολλανδία, τον Καναδά, το Μπαχρέιν και την Αυστραλία. «Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να πιστέψουν πως θα ξεφύγουν από την τιμωρία των γενναίων ενόπλων δυνάμεών μας. Η χαρά του επιτιθέμενου δεν θα κρατήσει για πολύ», πρόσθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο στη δήλωση που εξέδωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v