Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία έδωσε πράσινο φως για χτυπήματα κατά της Υεμένης

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανία ενέκρινε τα χτυπήματα κατά των Χούθι σε συνεργασία με ΗΠΑ. Στόχος να σταματήσουν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Βρετανία έδωσε πράσινο φως για χτυπήματα κατά της Υεμένης

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζουν χτυπήματα κατά των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, αφού οι μαχητές που εδρεύουν στην Υεμένη αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Δύσης και αύξησαν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ έδωσε το πράσινο φως για κοινές στρατιωτικές επιδρομές με τις ΗΠΑ κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη και το υπουργικό του συμβούλιο ενέκρινε, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα, καθώς οι σύμμαχοι προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το υπουργικό συμβούλιο του Σουνάκ ενέκρινε την απόφαση για τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη, με αεροπορικές επιδρομές πιθανές εντός ωρών, σύμφωνα με τις πηγές.

Το Πεντάγωνο έχει σχεδιάσει επιλογές για στοχευμένα πλήγματα σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης πυραύλων και αποθηκών όπλων, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα κάνει εικασίες για μελλοντικές επιχειρήσεις. Ο Ράιντερ είπε ότι, από την περασμένη εβδομάδα, πέντε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι άλλα συμμαχικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων γαλλικών, συντονίζονται με τον, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνασπισμό.

Οι στρατιωτικές προετοιμασίες έρχονται μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους Χούθι που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη σε εμπορικά πλοία που επιδιώκουν να διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ.

«Αυτή η δραστηριότητα είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ράιντερ. «Είναι άλλο ένα παράδειγμα ιρανικής κακόβουλης δραστηριότητας που απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ είπε ότι ήταν η 27η επίθεση από τους Χούθι στη διεθνή ναυτιλία τους τελευταίους δύο μήνες, προκαλώντας οξεία αναστάτωση σε μια κρίσιμη θαλάσσια εμπορική οδό. Υπήρξαν επίσης περισσότερα από 100 χτυπήματα σε θέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων στο Ιράκ και τη Συρία, συμπλήρωσε ο Ράιντερ.

Οι επιθέσεις της Πέμπτης σημειώθηκαν παρά την προειδοποίηση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους, σύμφωνα με την οποία οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι «παράνομες, απαράδεκτες και βαθιά αποσταθεροποιητικές».

Αντί να αποθαρρυνθούν από τη δήλωση, ωστόσο, οι δυνάμεις των Χούθι - τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι περιγράφουν ως ο "ιρανός πληρεξούσιος της Τεχεράνης" στον οποίο έχει τον λιγότερο έλεγχο - εκτόξευσαν ένα από τα μεγαλύτερα μπαράζ πυραύλων και drones στην Ερυθρά Θάλασσα την Τρίτη. Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου τους κατέρριψαν.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες, οι οποίοι ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, έχουν γίνει μια από τις πιο ενεργές φατρίες στον λεγόμενο Άξονα Αντίστασης της Τεχεράνης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Συμφωνούμε όλοι και με μια φωνή ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε την Τετάρτη ο Γκραντ Σαπς, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους περιφερειακούς συμμάχους. «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί».

Οι προετοιμασίες για χτυπήματα ακολουθούν εβδομάδες επικρίσεων από Αμερικανούς νομοθέτες που είπαν ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν δεν απάντησε αρκετά σθεναρά στους μαχητές που εδρεύουν στην Υεμένη.

Πολλά πετρελαιοφόρα και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποφεύγουν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας και τη Διώρυγα του Σουέζ, επιλέγοντας αντ 'αυτού ένα μεγαλύτερο - και πιο δαπανηρό - ταξίδι γύρω από το Κέρας της Αφρικής.

Για τον Σουνάκ, η κλιμάκωση είναι δυνητικά η πιο σοβαρή στρατιωτική ενέργεια στην οποία εμπλέκονται βρετανικές δυνάμεις από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022, ακόμη κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παίξει περιορισμένο ρόλο σε μια επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η ανάπτυξη βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών για να χτυπήσει τις βάσεις των Χούθι θεωρείται μια επιλογή. Η εκτόξευση πυραύλων από βρετανικά υποβρύχια πιστεύεται ότι είναι μια άλλη επιλογή, σημειώνουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v