Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό με έκδοση ομολόγων $12 δισ. από τη Σ. Αραβία

To Βασίλειο λέει ότι οι επενδυτές πρόσφεραν περίπου 30 δισ. δολ. Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν μπει φουριόζες στην αγορά ομολόγων τη νέα χρονιά, με μεγάλες εκδόσεις ύψους 25 δισ. δολ. Πού ποντάρουν, για τι ανησυχούν.

Ποδαρικό με έκδοση ομολόγων $12 δισ. από τη Σ. Αραβία

Η Σαουδική Αραβία πούλησε ομόλογα 12 δισ. δολ. -στη μεγαλύτερη συμφωνία έκδοσης από το 2017-, εν μέσω ρεκόρ έναρξης το 2024 για τις αναδυόμενες αγορές στις αγορές ομολογιακών τίτλων.

Το Βασίλειο πρόσθεσε 12 δισ. στα σχεδόν 25 δισ. δολ. ομολόγων που έχουν πουλήσει οι αναπτυσσόμενες χώρες από την αρχή του έτους, με το μεγαλύτερο από αυτά έως τώρα να αφορά μια προσφορά 7,5 δισ. από το Μεξικό.

Το ποσό που άντλησε η Σαουδική Αραβία ισοδυναμεί με περισσότερο από το μισό του δημοσιονομικού ελλείμματος που προβλέπει η κυβέρνηση για φέτος.

Πολλά κράτη φιλοδοξούν να κλειδώσουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης μετά την απότομη πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων από τον Οκτώβριο, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα, Fed, αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις.

Το Bασίλειο πούλησε 6ετή, 10ετή και 30ετή ομόλογα με αντίστοιχες αποδόσεις 4,89%, 5,13% και 5,91%. Τα δεκαετή ομόλογα των ΗΠΑ διαπραγματεύονται περίπου 4%.

Οι επενδυτές πρόσφεραν περίπου 30 δισ. δολ., σύμφωνα με το γραφείο έκδοσης κρατικών ομολόγων της Σαουδικής Αραβίας. Η Citigroup Inc., η JPMorgan Chase & Co., η HSBC Holdings Plc και η Standard Chartered Plc ήταν οι κύριες τράπεζες που διαχειρίστηκαν την πώληση.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο περίμενε να παρουσιάσει δημοσιονομικά πλεονάσματα τουλάχιστον μέχρι το 2025. Έκτοτε όμως αναθεώρησε αυτές τις προβλέψεις, με τις τιμές του αργού να διαπραγματεύονται πολύ κάτω από αυτό που χρειάζεται για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του.

Σχεδιάζει, επίσης, να ενισχύσει τις δαπάνες για έργα που υποστηρίζει ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας

Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση υπολόγισε τις συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης σε περίπου 86 δισ. ριάλ (23 δισ. δολ.) για φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v