Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σε πολλά εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι η Αίγυπτος έχει βάλει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για εκεχειρία στον πόλεμο με τη Χαμάς και απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, με ορισμένους να δείχνουν ότι η Ιερουσαλήμ δεν απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον σαουδαραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Asharq, ο οποίος επικαλείται πηγή που συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ της Αιγύπτου και της Χαμάς στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα, η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι ένα σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων, σε τρία στάδια.
Το πρώτο στάδιο του αιγυπτιακού σχεδίου προβλέπει διακοπή των μαχών για δύο εβδομάδες, με δυνατότητα επέκτασης σε τρεις ή τέσσερις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων - γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων ανδρών, κυρίως άρρωστων.
Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθέρωσε 120 Παλαιστίνιους κρατούμενους των ίδιων κατηγοριών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν, τα ισραηλινά τανκς θα αποσυρθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια θα έμπαινε στη Γάζα.
Στη δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί ένας «εθνικός διάλογος για την Παλαιστίνη» που θα υποστηριχθεί από την Αίγυπτο, με στόχο τον τερματισμό του διχασμού μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών -κυρίως της Παλαιστινιακής Αρχής που κυριαρχείται από το κόμμα Φατάχ και της Χαμάς- και θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που θα επέβλεπε την ανοικοδόμηση της Λωρίδας και θα άνοιγε το δρόμο για παλαιστινιακές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Το τρίτο στάδιο θα περιλαμβάνει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, με αντάλλαγμα έναν αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές που συνδέονται με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ — συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτή τη φάση, το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις της Λωρίδας της Γάζας και θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους πολίτες της από το βόρειο τμήμα του θύλακα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, επέστρεψε το Σάββατο στο Κατάρ, όπου εδρεύει, μετά από τετραήμερη επίσκεψη στο Κάιρο για να συζητήσει την αιγυπτιακή πρόταση με το πολιτικό γραφείο της ομάδας. Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Τζιχάντ έφτασε στο Κάιρο την Κυριακή για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε το βράδυ της Κυριακής τη μακροχρόνια θέση του ότι η επίθεση στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς. Έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι τρεις πυλώνες της εκστρατείας του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, να την απομακρύνει από την εξουσία στη Γάζα και να απελευθερώσει τους ομήρους.
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την πλήρη νίκη επί της Χαμάς. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επαναφέρουμε τους ομήρους, να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».
Ο Νετανιάχου αναγνώρισε τον «πολύ μεγάλο τίμημα» που έχει ο πόλεμος για τους στρατιώτες, 153 από τους οποίους έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα. «Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις ζωές των μαχητών μας», είπε ο Νετανιάχου. «Αλλά ένα πράγμα δεν θα κάνουμε - δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τη νίκη».
Το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ για να υποστηρίξουν την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή όλων των ομήρων της Γάζας.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, φέρεται να συναντήθηκε δύο φορές με ανώτερους αξιωματούχους του Κατάρ και των ΗΠΑ, με αξιωματούχους που του επιτρέπουν να συζητήσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που πραγματοποίησαν επιθέσεις σε Ισραηλινούς.
Υπάρχει, όμως, αντίθεση από την ακροδεξιά πλευρά του συνασπισμού του Νετανιάχου κατά της παύσης της επίθεσης στη Γάζα ή της απελευθέρωσης τέτοιων κρατουμένων σημειώνει η Times of Israel.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir απείλησε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση εάν σταματήσει η εκστρατεία στη Γάζα πριν από την εξάλειψη της Χαμάς. Ο ακροδεξιάς υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, ο οποίος ηγείται του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, τάχθηκε επίσης κατά της ιδέας της απελευθέρωσης τέτοιων κρατουμένων.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων όσο επιτίθεται το Ισραήλ.
Πιστεύεται ότι 129 όμηροι που απήχθησαν από το Ισραήλ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα - όχι όλοι ζωντανοί - μετά την απελευθέρωση 105 αμάχων από την αιχμαλωσία της Χαμάς κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να απελευθερώσει περισσότερους από 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους, όλοι τους γυναίκες, έφηβοι ή άλλοι νέοι.
Τέσσερις όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από εκείνη την περίοδο και ένας διασώθηκε από το στρατό. Τα πτώματα οκτώ ομήρων έχουν ανασυρθεί και τρεις όμηροι σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό.