Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικές βόμβες λευκού φωσφόρου έριξε στον Λίβανο το Ισραήλ

Νοσηλεύτηκαν άμαχοι και κάηκαν σπίτια σε χωριό της μεθορίου, μετά τη χρήση του όπλου κατά πλήρη παράβαση του διεθνούς δικαίου. Τι υποστηρίζει η ισραηλινή και η αμερικανική πλευρά.

Αμερικανικές βόμβες λευκού φωσφόρου έριξε στον Λίβανο το Ισραήλ

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά από λευκό φώσφορο κατασκευής ΗΠΑ σε επίθεση στο νότιο Λίβανο τον Οκτώβριο, τραυματίζοντας τουλάχιστον εννέα πολίτες, αποκαλύπτει η Washington Post.

Η έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας εξέτασε θραύσματα οβίδων που βρέθηκαν στο μικρό λιβανέζικο χωριό Ντάιρα και επίσης βασίστηκε σε μαρτυρίες κατοίκων.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Ντάιρα, ο βομβαρδισμός του χωριού στις 16 Οκτωβρίου κράτησε για ώρες και τους εμπόδισε να φύγουν από τα σπίτια τους μέχρι την επόμενη μέρα.

Τουλάχιστον ένας από τους ερωτηθέντες είπε ότι είχε δυσκολία στην αναπνοή για αρκετές μέρες μετά την επίθεση. «Όλο το χωριό ήταν άσπρο. Μας είπαν να βάλουμε κάτι μουσκεμένο με νερό στα πρόσωπά μας. Βοήθησε λίγο», είπε.

Άλλοι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν καταλαβαίνουν γιατί έπεφταν οβίδες για τόσες ώρες, εκτιμώντας ότι πιθανώς μ' αυτό τον τρόπο το Ισραήλ επιδίωξε να εκκενώσει το χωριό.

Από τους εννέα τραυματίες της επίθεσης τουλάχιστον τρεις νοσηλεύτηκαν, ενώ σύμφωνα με κατοίκους του χωριού τουλάχιστον τέσσερα σπίτια κάηκαν.

Ο λευκός φώσφορος είναι ουσία που αναφλέγεται μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και μπορεί να αναπτύξει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και να απειλήσει ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, με κίνδυνο απώλειας ζωής.

Αν και υπάρχουν νόμιμες χρήσεις λευκού φωσφόρου σε πεδίο μάχης, όπως η δημιουργία προπετάσματος καπνού σε μεγάλες εκτάσεις, η χρήση του μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όταν γίνεται σε περιοχές όπου βρίσκονται άμαχοι.

Σε δήλωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι πράγματι χρησιμοποιήθηκαν κελύφη λευκού φωσφόρου, αλλά για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού και όχι για επιθετικούς σκοπούς, δηλαδή νόμιμα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η χρήση του όπλου «συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου».

Αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν σε γνώση αναφορών για την εν λόγω επίθεση: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις αναφορές για την παράνομη χρήση», είπε και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Στα τέλη Οκτωβρίου, το Associated Press ανέφερε ότι η Διεθνής Αμνηστία είχε στοιχεία για ακόμη τρεις περιπτώσεις εκτόξευσης οβίδων λευκού φωσφόρου από Ισραηλινούς στρατιώτες στη μεθόριο με τον Λίβανο, αλλά για εκείνες τις περιπτώσεις δεν υπήρξαν στοιχεία για επιβλαβή χτυπήματα εναντίον αμάχων.

Στις 13 Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε Γάζα και Λίβανο, τονίζοντας ότι η χρήση τέτοιων όπλων θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρού ή και μόνιμου τραυματισμού.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «επί του παρόντος δεν γνωρίζει τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα». Δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς της οργάνωσης για τη χρήση τους στον Λίβανο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v