Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Ουκρανία επιστρέφουν έξι παιδιά από τη Ρωσία μετά από μεσολάβηση Κατάρ

Περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή σε ρωσοκρατούμενα εδάφη χωρίς τη συναίνεση των οικογενειών τους, καταγγέλλει το Κίεβο. Αρνείται τις κατηγορίες η Μόσχα.

Στην Ουκρανία επιστρέφουν έξι παιδιά από τη Ρωσία μετά από μεσολάβηση Κατάρ

Έξι παιδιά θα επιστραφούν στην Ουκρανία από τη Ρωσία βάσει μιας συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε το Κατάρ, δήλωσε σήμερα καταριανός αξιωματούχος, ενώ μια πηγή η οποία εμπλέκεται στη διοργάνωση των επιστροφών δήλωσε ότι τα παιδιά αυτά έμεναν με συγγενείς στη Ρωσία ή σε ελεγχόμενο από τους Ρώσους έδαφος.

Τα παιδιά είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία μέσω Μόσχας, πρόσθεσε η πηγή.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση μιας επιχείρησης επιστροφής παιδιών με τη μεσολάβηση του Κατάρ, καθώς πέντε ανήλικοι είχαν επιστραφεί τον Οκτώβριο.

Διαπραγματεύσεις για τις επιστροφές των παιδιών διεξάγονται τουλάχιστον από φέτος τον Απρίλιο, είχε δηλώσει τον Ιούλιο στο Ρόιτερς μια πηγή.

Το Κατάρ είχε συμφωνήσει σε αίτημα της Ουκρανίας να μεσολαβήσει στη Ρωσία για να επιστρέψουν παιδιά στις άμεσες οικογένειές τους στη διάρκεια επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει τον Ιούλιο 2023 στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι.

«Η διαδικασία περιλάμβανε να συναινέσουν οι οικογένειες, ... να ταυτοποιηθούν ανήλικοι και να επαληθευθούν οι πληροφορίες για την ταυτότητά τους, να υπάρξει συντονισμός με ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και ρυθμίσεις σε θέματα επιμελητείας», δήλωσε ο καταριανός αξιωματούχος.

Ένα από τα παιδιά συνοδεύεται από διπλωμάτες του Κατάρ στην πρεσβεία τους στη Μόσχα πριν μεταφερθεί στην Ουκρανία, δήλωσε η πηγή.

Το γραφείο του ουκρανού όμπουντσμαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν αμέσως διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Οι υποθέσεις αυτές φαίνεται πως είναι διαφορετικές από εκείνες παιδιών από την Ουκρανία για τα οποία το Κίεβο λέει πως οδηγήθηκαν διά της βίας στη Ρωσία από εδάφη τα οποία κατέλαβε η Μόσχα.

Σύμφωνα με το Κίεβο, περίπου 20.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί από την Ουκρανία στη Ρωσία ή σε ρωσοκρατούμενα εδάφη χωρίς τη συναίνεση των οικογενειών ή των κηδεμόνων τους. Το αποκαλεί έγκλημα πολέμου που πληροί τον ορισμό της συνθήκης του ΟΗΕ για τη γενοκτονία.

Η Μόσχα, η οποία εισέβαλε πέρυσι το Φεβρουάριο στην Ουκρανία, αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως προστάτευσε ευάλωτα παιδιά σε μια ζώνη πολέμου.

Λόγω της υπόθεσης αυτής, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της ρωσίδας επιτρόπου αρμόδιας για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.

Το ΔΠΔ τους κατηγορεί ότι ευθύνονται για το έγκλημα πολέμου της απέλασης στη Ρωσία παιδιών Ουκρανών - τουλάχιστον εκατοντάδων, ίσως και περισσότερων.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τις κατηγορίες λέγοντας πως «δεν έχουν νόημα» στη Ρωσία. Τα 124 κράτη μέλη του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένα να θέσουν υπό κράτηση και να προχωρήσουν στη μεταγωγή του Πούτιν, αν βρεθεί στο έδαφός τους. Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v