Ζελένσκι: Η Δύση στρέφεται προς τη Μέση Ανατολή, ξεχνά την Ουκρανία

«Ηδη βλέπουμε τις συνέπειες από την αλλαγή προσοχής της διεθνούς κοινότητας λόγω της τραγωδίας στη Μέση Ανατολή», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, αναγνωρίζοντας πως στο πεδίο της μάχης «δεν πετύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Ζελένσκι: Η Δύση στρέφεται προς τη Μέση Ανατολή, ξεχνά την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «ενόψει χειμώνα ανοίγει μια νέα φάση του πολέμου», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν πετύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» με την καλοκαιρινή αντεπίθεση. Μιλώντας στο Associated Press πρόσθεσε ότι «μπορούμε ήδη να δούμε τις συνέπειες από την αλλαγή προσοχής της διεθνούς κοινότητας λόγω της τραγωδίας στη Μέση Ανατολή». 

Ο Ζελένσκι είπε ότι φοβάται πως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς απειλεί να επισκιάσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς οι ανταγωνιστικές πολιτικές ατζέντες και οι περιορισμένοι πόροι θέτουν σε κίνδυνο τη ροή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Η αλλαγή εστίασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για τη χώρα του, είπε. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεχάσουν τον πολεμικό αγώνα μας».

Σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσουν αυτούς τους φόβους, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνέχισαν να επισκέπτονται το Κίεβο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ωστόσο οι ανησυχίες ενισχύονται από την αναταραχή που αναπόφευκτα ανακύπτει κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους στις ΗΠΑ και τις πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρξουν για το Κίεβο, που έχει δει ως τώρα τη διεθνή κοινότητα να συσπειρώνεται σε μεγάλο βαθμό γύρω του μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση, που τροφοδοτήθηκε από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δυτική στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου βαρέος οπλισμού, δεν σημείωσε τις αναμενόμενες νίκες. Τώρα, ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται μήπως η περαιτέρω βοήθεια δεν θα είναι τόσο γενναιόδωρη.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα πυρομαχικών εξαντλούνται, απειλώντας να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης.

Ο Ζελένσκι είπε ότι επιπροσθέτως η Ουκρανία πρέπει να βελτιώσει το σύστημα επιστράτευσης, ενώ ζητήματα διαφθοράς στον στρατό, ιδιαίτερα στις προμήθειες και τις στρατολογήσεις, έχουν τραβήξει κατά καιρούς την προσοχή του κοινού.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αύξηση του αριθμού των στρατευμένων κατά σχεδόν 170.000, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για 22ο μήνα.

Η Ρωσία ανέφερε ότι τα στρατεύματά της προχωρούν σε κάθε τμήμα του ουκρανικού μετώπου, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, παρά το γεγονός ότι οι παρατηρητές βλέπουν μικρές κινήσεις, όπως σημειώνει ο Guardian. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν βλέπει σημάδια ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να προχωρήσει προς μια πολιτική λύση και ότι δεν υπάρχει λόγος για τη Ρωσία να αλλάξει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v