Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύστημα ΑΙ προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και 10 χρόνια πριν!

Μελέτη εξέτασε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια των αξονικών τομογραφιών καρδιάς. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να βελτιώσει τις υφιστάμενες θεραπείες, δήλωσαν ερευνητές.

Σύστημα ΑΙ προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και 10 χρόνια πριν!

Η ακριβέστερη ανάλυση των αξονικών τομογραφιών καρδιάς θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να βελτιώσει τις θεραπείες, λένε οι ερευνητές.

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και 10 χρόνια πριν, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η μελέτη εξέτασε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια των αξονικών τομογραφιών καρδιάς, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αποφράξεων ή στενώσεων στις αρτηρίες. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να βελτιώσει τις θεραπείες για πολλούς ασθενείς, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς που έρχονται στο νοσοκομείο με πόνο στο στήθος και οι οποίοι συχνά επιστρέφουν στο σπίτι τους, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής τα επόμενα δέκα χρόνια, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένα σημάδι νόσου στις καρδιακές αρτηρίες τους», δήλωσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Αντωνιάδης, πρόεδρος καρδιαγγειακής ιατρικής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) και διευθυντής του διεπιστημονικού κέντρου απεικόνισης και επεμβατικής θεραπείας στην Οξφόρδη.

«Εδώ αποδείξαμε ότι η παροχή μιας ακριβούς εικόνας του κινδύνου στους κλινικούς γιατρούς μπορεί να αλλάξει και ενδεχομένως να βελτιώσει την πορεία της θεραπείας για πολλούς καρδιοπαθείς», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από περισσότερους από 40.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες καρδιάς σε οκτώ νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, με μέσο χρόνο παρακολούθησης 2,7 έτη. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε σε επιπλέον 3.393 ασθενείς για σχεδόν οκτώ χρόνια και μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Στη συνέχεια, οι γιατροί μελέτησαν τις βαθμολογίες κινδύνου που δημιούργησε το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για 744 ασθενείς και άλλαξαν τη θεραπεία για το 45% των ασθενών.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που διαγνωστήκαν με σημαντική στένωση των αρτηριών είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρή καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, διπλάσιοι ασθενείς χωρίς σημαντικές στενώσεις επίσης υπέστησαν καρδιακή προσβολή, η οποία μερικές φορές ήταν θανατηφόρα.

Ο καθηγητής Σερ Νίλες Σαμάνι, ιατρικός διευθυντής στο BHF, δήλωσε ότι η έρευνα «δείχνει τον πολύτιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη» στον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προσβολών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v