Ιαχές Μεντβέντεφ κατά της Πολωνίας

Σε άρθρο 8.000 λέξεων για τις ρωσοπολωνικές σχέσεις, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας τονίζει ότι η Βαρσοβία είναι «επικίνδυνος εχθρός» και ότι, εάν δεν υπάρξει συμφιλίωση, μπορεί να απολεσθεί η «πολωνική κρατική υπόσταση στο σύνολό της».

Ιαχές Μεντβέντεφ κατά της Πολωνίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Πολωνία, που είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ότι θεωρείται πλέον από τη Ρωσία «επικίνδυνος εχθρός» και θα μπορούσε να χάσει την κρατική της υπόσταση αν συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, διατύπωσε την άποψή του αυτή σε άρθρο 8.000 λέξεων για τις ρωσοπολωνικές σχέσεις, στο οποίο γράφει ότι η Μόσχα έχει τώρα «έναν επικίνδυνο εχθρό» στην Πολωνία.

«Θα την αντιμετωπίσουμε (την Πολωνία) ακριβώς ως έναν ιστορικό εχθρό», λέει ο Μεντβέντεφ. «Εάν δεν υπάρχει ελπίδα για συμφιλίωση με τον εχθρό, η Ρωσία θα πρέπει να έχει μόνο μία και πολύ σκληρή στάση όσον αφορά την τύχη του».

«Η Ιστορία έχει δώσει περισσότερες από μία φορές μια ανελέητη ετυμηγορία στους αλαζόνες Πολωνούς: όσο φιλόδοξα κι αν είναι τα ρεβανσιστικά σχέδια, η κατάρρευσή τους μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο της πολωνικής κρατικής υπόστασης στο σύνολό της».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση στα σχόλιά του από την Πολωνία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Η Πολωνία, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία, κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα με εκστρατείες παραπληροφόρησης και κατασκοπείας. Η Μόσχα έχει καταδικάσει την εχθρική, όπως την χαρακτηρίζει, στάση της Βαρσοβίας απέναντί της και στα ρωσικά συμφέροντα στην Πολωνία.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος εμφανιζόταν ως φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής όταν ήταν πρόεδρος από το 2008 έως το 2012, τώρα εμφανίζεται ως ένα σφοδρά αντιδυτικό γεράκι του Κρεμλίνου, που συχνά επιτίθεται στη Δύση με ύβρεις.

Οι διπλωμάτες λένε ότι οι απόψεις του συνιστούν μια ένδειξη του τρόπου σκέψης στα ανώτερα επίπεδα της ελίτ του Κρεμλίνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v