Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινή γραμμή σε πολλά μέτωπα ψάχνουν ΕΕ-ΗΠΑ: Το προσχέδιο της συνόδου κορυφής

Ουκρανικό, Παλαιστινιακό και ο οικονομικός ανταγωνισμός με την Κίνα θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών Μπάιντεν-Φον ντερ Λάιεν-Μισέλ, που θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Τα κρίσιμα μέταλλα, οι δασμοί, οι κυρώσεις και η ειρήνη.

Κοινή γραμμή σε πολλά μέτωπα ψάχνουν ΕΕ-ΗΠΑ: Το προσχέδιο της συνόδου κορυφής

Την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και τα αιτήματα προς τη Μόσχα ώστε να τερματίσει τον πόλεμο θα υπογραμμίσουν για ακόμη μια φορά ΕΕ και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κοινής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με αμερικανικό προσχέδιο συμπερασμάτων που επικαλείται το Bloomberg. 

Θα επιδιώξουν επίσης πρόοδο στο σχέδιό τους να χρησιμοποιήσουν έσοδα από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον — η οποία θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εδώ και πάνω από δύο χρόνια — θα καταδικαστούν επίσης οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ και θα ζητηθεί η προστασία των αμάχων.

«Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, σε συντονισμό με τους εταίρους».

Θα δεσμευτούν επίσης να καταπολεμήσουν τις προσπάθειες παράκαμψης του ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, παρά τις ενδείξεις ότι το πλαφόν δεν μειώνει τα έσοδα του Κρεμλίνου, όπως ήταν ο στόχος της G7.

ΗΠΑ και ΕΕ θα επιδιώξουν ακόμη να υιοθετήσουν ενιαία στάση απέναντι στην Κίνα, χωρίς να διασαλευθεί η διατήρηση δίκαιων εμπορικών σχέσεων (fair trade).

«Δεν βαδίζουμε προς την αποσύνδεση ούτε την εσωστρέφεια», σύμφωνα με το προσχέδιο. «Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική ανθεκτικότητα απαιτεί απομάκρυνση του κινδύνου και διαφοροποίηση».

Το εμπορικό έλλειμμα της Ευρώπης με την Κίνα έχει εκτοξευθεί. Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν από τα μέσα του 2021

Υψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν εναλλακτικές για πιθανές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με κρίσιμα ορυκτά, χάλυβα και αλουμίνιο.

Ο επονομαζόμενος Παγκόσμιος Διακανονισμός για τον Χάλυβα και το Αλουμίνιο προβλέπει συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ, με σκοπό την αποφυγή της εκατέρωθεν δασμολόγησης των μετάλλων.

Όσον αφορά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η ΕΕ θα ξεκινήσει νέες έρευνες τους επόμενους μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους δασμούς με στόχο τις μη εμπορικές πρακτικές οικονομιών όπως η Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισαγάγουν νέες δικές τους εισφορές.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από το 2018 και η ΕΕ εφαρμόζει περίπου το ίδιο επίπεδο δασμών σε μια σειρά εισαγωγών χάλυβα, στο πλαίσιο των δικών της μέτρων διασφάλισης. Αυτό το επίπεδο θα λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς που μπορεί στη συνέχεια να προσαρμόζεται κατά περίπτωση, αναφέρει το Bloomberg.

Απαιτείται συμφωνία Βρυξελλών-Ουάσιγκτον για τα κρίσιμα ορυκτά, ώστε να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα οφέλη του νόμου Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολάρια σε νέες δαπάνες και φοροελαφρύνσεις σε βάθος δεκαετίας προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v