Ο θύλακας της Γάζας αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής έκλεισε εντελώς λόγω εξάντλησης των καυσίμων, ανέφερε η ενεργειακή αρχή.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα λέει ότι έχει αρχίσει να δεσμεύει και να κατευθύνει την περιορισμένη ισχύ προκειμένου να εξυπηρετηθούν έκτακτες ανάγκες και να σωθούν όσο περισσότεροι τραυματίες είναι δυνατόν, μεταδίδει το Al Jazeera.
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα νοσοκομεία θα πρέπει να βασίζονται στις γεννήτριές τους, που, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορούν να μείνουν σε λειτουργία μόνο δύο έως τέσσερις μέρες. Επίσης, δεν θα υπάρχει τρεχούμενο νερό.
Το Κυβερνητικό Γραφείο Ενημέρωσης στη Γάζα εξέδωσε νωρίτερα την εξής δήλωση:
«Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, με το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να κλείνει εντελώς λόγω της εξάντλησης των καυσίμων. Αυτό απειλεί να βυθίσει τη Λωρίδα στο απόλυτο σκοτάδι και να καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της παροχής όλων των βασικών υπηρεσιών ζωής, οι οποίες εξαρτώνται όλες από την ηλεκτρική ενέργεια, και δεν θα είναι δυνατή η μερική λειτουργία τους με γεννήτριες λόγω της παρεμπόδισης των προμηθειών καυσίμων από τη Πύλη Ράφα.
Αυτή η καταστροφική κατάσταση δημιουργεί μια ανθρωπιστική κρίση για όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της κατοχής και την καταστροφή ολόκληρων κατοικημένων συνοικιών με εκατοντάδες τόνους εκρηκτικών και τους βομβαρδισμούς των σπιτιών των πολιτών πάνω από τα κεφάλια τους, σε αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο βρόμικο έγκλημα συλλογικής τιμωρίας κατά ανυπεράσπιστων αμάχων στη σύγχρονη ιστορία.
[Η διεθνής κοινότητα] πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να σταματήσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και αυτή την πολύμορφη μαζική δολοφονία και την ανάγκη να παρέχει στη Λωρίδα της Γάζας όλα τα μέσα ζωής και να μην την εγκαταλείψει. Οι κάτοικοί της είναι όμηροι των δολοφονικών εργαλείων που χρησιμοποιεί η κατοχή».
Πλήρης αποκλεισμός, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς προμήθεια τροφίμων, χωρίς ιατρική προμήθεια και πάνω από όλα, συνεχής βομβαρδισμός. Αυτή είναι η κατάσταση στη Γάζα, μεταδίδει το Al Jazeera.
Όλες οι προμήθειες εξαντλούνται καθώς δεν υπάρχουν ανοιχτοί διάδρομοι έκτακτης ανάγκης ή ανθρωπιστικοί διάδρομοι για κάθε είδους βοήθεια. Οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι.
Εξάλλου, ήδη πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί, το 62% του πληθυσμού στη Γάζα χρειαζόταν επισιτιστική βοήθεια, οι διακοπές ρεύματος έφταναν και τις 11 ώρες την ημέρα, το 78% του τρεχούμενου νερού δεν ήταν κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους και η ανεργία ήταν εκτοξευμένη στο 46%.
Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, οι δείκτες αυτοί ασφαλώς θα επιδεινωθούν περισσότερο, ενώ ο αριθμός των άστεγων και εκτοπισμένων έχει ξεπεράσει πλέον τους 200.000 και συνεχίζει να αυξάνεται γεωμετρικά.
Διεθνείς ΜΚΟ με γιατρούς προειδοποίησαν χθες για την υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, ζητώντας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά ιατρικής βοήθειας και τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου.
«Η κατάσταση είναι καταστροφική… Κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα», δήλωσε η Σάρα Σατό, υπεύθυνη του προγράμματος για την Παλαιστίνη στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF).
Στο σημείο αυτό εδώ και 20 χρόνια, οι MSF μετρούν 300 Παλαιστίνιους και 20 ξένους εργαζομένους. «Μεταφέραμε μέρος των ομάδων μας σε κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Οι βομβαρδισμοί είναι τόσο μαζικοί που οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», πρόσθεσε.
Η ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, που μετρά περίπου 30 μέλη στη Δυτική Όχθη και 20 στη Γάζα, απηύθυνε επίσης προειδοποίηση.
«Η μεταφορά των ασθενών έχει μειωθεί με τον αποκλεισμό και τους βομβαρδισμπούς. Διακυβεύεται η επιβίωση της ομάδας μας, είναι πολύ δύσκολο να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους», δήλωσε ο γιατρός Ζαν-Φρανσουά Κορτί, αντιπρόεδρος της οργάνωσης, αναφέροντας ότι το «80% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια».