Το δημοσιονομικό κόστος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μπορεί να βάλει το δημόσιο χρέος στις μεγάλες ρυπογόνες χώρες σε μη βιώσιμη τροχιά χωρίς την επιβολή ενός φόρου επί της περιβαλλοντικής ρύπανσης, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε κεφάλαιο του Fiscal Monitor που είναι αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή, οικονομολόγοι του ΔΝΤ τονίζουν ότι αν οι κυβερνήσεις των μεγάλων ρυπογόνων χωρών βασιστούν σε μέτρα που αφορούν αποκλειστικά τις δαπάνες για να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές ρύπων ώς το 2050 το δημόσιο χρέος τους θα αυξανόταν κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες.
Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης δεν μπορούν να το σηκώσουν από μόνες τους οι κυβερνήσεις ή ο ιδιωτικός τομέας. «Το θεωρούμε αυτό μη βιώσιμο δημοσιονομικά για τις κυβερνήσεις» τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ. «Από την άλλη, αν οι κυβερνήσεις αφήσουν τον ιδιωτικό τομέα να πληρώσει για τα πάντα, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη πολιτική αντίδραση» υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η μέση λύση είναι οι πολιτικές τιμολόγησης του άνθρακα, oι οποίες επιβαρύνουν οικονομικά τις επιχειρήσεις ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. σε συνδυασμό με λελογισμένες πράσινες επιδοτήσεις.