Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Σ. Αραβία αντιπροσωπεία του Ισραήλ για διάσκεψη της UNESCO

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται τα σενάρια για μια προσέγγιση μεταξύ Ριάντ και Τελ Αβίβ. Εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν εμπόδια.

Στη Σ. Αραβία αντιπροσωπεία του Ισραήλ για διάσκεψη της UNESCO

Ισραηλινή αντιπροσωπεία συμμετείχε σήμερα σε μια συνάντηση της UNESCO στο Ριάντ, στην πρώτη δημόσια επίσκεψη εκπροσώπων του εβραϊκού κράτους στη Σαουδική Αραβία, τροφοδοτώντας τα σενάρια μιας πιθανολογούμενης εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι για το οποίο η Ουάσινγκτον πιέζει το Ριάντ.

Η πενταμελής ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε χθες, Κυριακή, στην πρωτεύουσα του σουνιτικού βασιλείου για να συμμετάσχει στη συνάντηση της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Επιμορφωτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών, μια συνάντηση με θέμα την ενημέρωση του καταλόγου πολιτιστικών και ιστορικών Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της UNESCO, η γενική διευθύντριά της, Οντρέ Αζουλέ, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της συμμετοχής του Ισραήλ στη συνάντηση στο Ριάντ.

«Είναι αποτέλεσμα πολλών ετών δουλειάς της Οντρέ Αζουλέ για τη δημιουργία, στην καρδιά της UNESCO, των συνθηκών για διάλογο μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής», τόνισε ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η ισραηλινή επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο που πολλαπλασιάζονται τα σενάρια για μια προσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, παλαιστινιακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Ριάντ για να συζητήσει μια μελλοντική πορεία στην περίπτωση που το εβραϊκό κράτος και το σουνιτικό βασίλειο εγκαθιδρύσουν διπλωματικές σχέσεις.

Χώρα με ειδικό βάρος στη Μέση Ανατολή και φύλακας μουσουλμανικών ιερών τόπων, η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και δεν έχει προσχωρήσει στις αποκαλούμενες Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020. Οι τελευταίες, που έγιναν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, επέτρεψαν στο Ισραήλ να εξομαλύνει τις σχέσεις του με δύο γείτονες της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, εκτός από το Σουδάν και το Μαρόκο.

Το Ριάντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει την επί δεκαετίες θέση του Αραβικού Συνδέσμου να μην εγκαθιδρύσει επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους.

Τους τελευταίους μήνες, Ριάντ και Ουάσινγκτον συζητούν τους όρους που έχει θέσει η Σαουδική Αραβία για μια πιθανή πρόοδο προς την ομαλοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων ασφαλείας και της βοήθειας για ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα με δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου.

«Εμπόδια»

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να τονώσει την οικονομία της που εξαρτάται από το πετρέλαιο και επιδιώκει να μετατρέψει το βασίλειο σε παγκόσμιο κέντρο επιχειρήσεων και τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων με τίτλο "Όραμα 2030" του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Έχει επίσης προβεί σε πολλά διπλωματικά βήματα, ιδιαίτερα μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν, επτά χρόνια μετά τη ρήξη μεταξύ των δύο περιφερειακών αντίπαλων δυνάμεων.

Το γεγονός ότι η ισραηλινή επίσκεψη συντονίστηκε από την UNESCO υποδηλώνει ότι παραμένουν «εμπόδια» στον δρόμο προς την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο Αζίζ Αλγκασιάν, Σαουδάραβας αναλυτής και ειδικός στις διμερείς σχέσεις.

«Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα του ανοίγματος που κάνει η Σαουδική Αραβία στον κόσμο, που θα περιλαμβάνει τους Ισραηλινούς, και όχι το αποτέλεσμα (μιας διαδικασίας που σχετίζεται) με τις διμερείς σχέσεις», είπε.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν τον οποιοδήποτε αν θέλουν να κάνουν ένα άνοιγμα της χώρας τους, επεσήμανε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v