Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Βούλγαρος πρόεδρος χαιρετίζει την έγκριση συνταγματικών αναθεωρήσεων από τα Σκόπια

Βλέπουμε επιτέλους να σημειώνεται πρόοδος με την παροχή συνταγματικών εγγυήσεων για ίσα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος χαιρετίζει την έγκριση συνταγματικών αναθεωρήσεων από τα Σκόπια

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ χαιρέτισε σήμερα την έγκριση συνταγματικών αναθεωρήσεων από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη βουλγαρική μειονότητα στο Σύνταγμα της χώρας, τονίζοντας ότι αυτό είναι «το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα - και όχι το τελευταίο».

«Βλέπουμε επιτέλους να σημειώνεται πρόοδος με την παροχή συνταγματικών εγγυήσεων για ίσα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο πρόεδρος σε μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε την υλοποίηση των απαιτήσεων των δύο πρωτοκόλλων που αποτελούν αδιαίρετο μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ράντεφ τόνισε ότι το βουλγαρικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ήταν το μόνο που υποστήριξε την ιδέα του να συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ.

Παράληλλα εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κυβέρνηση και η Βουλή της Βουλγαρίας δεν αντέδρασαν σε ψήφισμα της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) για τις προοπτικές ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και έτσι χρειάστηκε να στείλει επιστολές στους Ευρωπαίους ηγέτες για να επαναδιατυπώσει τη βουλγαρική θέση.

Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στο ψήφισμα της Μπούντεσταγκ εκδίδοντας ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο της ΕΕ τον Ιούλιο του 2022 για την πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Ο Ράντεφ προέτρεψε επίσης την βουλγαρική κυβέρνηση να προσπαθήσει για να δει τα Σκόπια να λαμβάνουν «επόμενα βήματα» σε ζητήματα όπως: «ρητορική μίσους, μέσα ενημέρωσης, σχολικά βιβλία, ετικέτες πληροφοριών μουσείων, κλπ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v