Βυθίζεται το φυσικό αέριο μετά το ράλι

Ακραία αβεβαιότητα στην αγορά, πτώση 15% σήμερα, άλμα 30% χθες. Τι σήματα στέλνουν οι τεράστιες διακυμάνσεις στην τιμή του και γιατί πήρε φωτιά. Καμπανάκια για νέα κρίση στην Ευρώπη.

Βυθίζεται το φυσικό αέριο μετά το ράλι

Βουτιά 15% καταγράφει η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στις συναλλαγές της Παρασκευής, μετά το χθεσινό ράλι έως και 30%, που τελικά περιορίστηκε στο 6% στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, βρίσκεται στα 34,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα -υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ήταν μόλις στα 23 ευρώ. Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχωρούν 9%, στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σήμα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε εύκολα να ξαναβυθιστεί στην κρίση στέλνει η αγορά φυσικού αερίου. Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών που προκλήθηκαν από μια σειρά μικρών διακοπών σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Νορβηγία και το προγραμματισμένο κλείσιμο μιας βασικής μονάδας παραγωγής στην Ολλανδία έδωσαν μια γεύση από το πόσο εύθραυστη είναι η αγορά σε οποιαδήποτε απειλή διακοπής του εφοδιασμού της περιοχής.

Οι traders έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται χαλαροί: Οι χώροι αποθήκευσης είναι πιο γεμάτοι από ό,τι συνήθως, η ζήτηση στην Ασία παραμένει μικρή. Κι όμως, η αστάθεια βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την κορύφωση της κρίσης. Η έλλειψη σταθερότητας είναι κακά νέα για τους βιομηχανικούς πελάτες που προσπαθούν να επανέλθουν σε ισορροπία και για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να μετρήσουν πόσο πολύ θα πιέσουν τις οικονομίες με πιο αυστηρά επιτόκια για να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας που χτύπησαν ρεκόρ ήταν ο βασικός μοχλός της κρίσης κόστους ζωής που έπληξε την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, υπέστη την πρώτη ύφεση από την έναρξη της πανδημίας κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι Βρετανοί που αγωνίζονται εν μέσω διψήφιου πληθωρισμού οργάνωσαν πανεθνικές απεργίες σε διάφορους κλάδους.

Το γεγονός ότι η αγορά αναβοσβήνει ξανά και ξανά προειδοποιητικά σημάδια, ακριβώς καθώς επιδιώκει να ανοικοδομήσει την ενεργειακή της υποδομή, μπορεί να μην αποτελεί καλό οιωνό για τον αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον περιορισμό του επίμονου πληθωρισμού. Αν και οι πιέσεις στο κόστος έχουν υποχωρήσει κάπως από την κορύφωσή τους, εξακολουθούν να μειώνουν τη βιομηχανική δραστηριότητα, με τους traders να λένε ότι κάποια ζήτηση θα μπορούσε να χαθεί οριστικά, καθώς πολλά εργοστάσια, που επιβράδυναν την παραγωγή τους, δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στην κανονικότητα.

Ο θερμότερος από το κανονικό καλοκαιρινός καιρός θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη. Πέρυσι, μια ξηρασία σε μέρη της ηπείρου και οι θανατηφόροι καύσωνες στέγνωσαν ποτάμια, προκάλεσαν πυρκαγιές και δοκίμασαν την ενεργειακή υποδομή της περιοχής, ενώ οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Η Κίνα είναι επίσης ένας παράγοντας καθώς παλεύει με μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη από τα αυστηρά lockdown για τον κορωνοϊό. Μια επιστροφή της κινεζικής ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου αργότερα μέσα στο έτος, καθώς η κυβέρνηση σταθμίζει ένα πακέτο για την τόνωση της οικονομίας, θα μπορούσε να αφήσει σφιχτή την Ευρώπη κατά τους κρίσιμους μήνες για θέρμανση.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο, δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκε έως και 30% μόνο χθες Πέμπτη, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Απριλίου. Νωρίτερα τον Ιούνιο, είχε υποχωρήσει σε χαμηλό δύο ετών.

Ενώ η αγορά βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη» θέση σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν, εάν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι διαδραματίσουν μια πιο σκληρή προοπτική για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Massimo Di Odoardo, στέλεχος της Wood Mackenzie.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v