Το δρόμο για μια γενναία αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και σε δεύτερο χρόνο πώληση ακόμη και του 100% ή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ανοίγει ο έλεγχος της εταιρείας από το Δημόσιο.
Αποκτώντας πλέον το σύνολο των μετοχών, η πρώτη δουλειά του Υπερταμείου που από το νέο έτος απορροφά το ΤΑΙΠΕΔ, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες να συμμετάσχει πιο ενεργά στο μάνατζμεντ της εταιρείας και να επιφέρει αλλαγές στο business plan, προκειμένου να την κάνει πιο κερδοφόρα.
Στο βάθος του δρόμου είναι η εκ νέου αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΔΕΠΑ Εμπορίας ή η είσοδός της στο Χρηματιστήριο, αφού πρώτα όμως θα έχει αποκτήσει ένα πιο ελκυστικό επιχειρηματικό story, ικανό να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Στο ερώτημα τι ποσοστό της εταιρείας θα μπορούσε να πουληθεί, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και τη διάθεση του συνόλου των μετοχών, καθώς «το Δημόσιο δεν έχει κανένα λόγο να κρατά μερίδια σε εμπορικές εταιρείες», όπως λένε, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενταθούν τα πράσινα στρατηγικά της ανοίγματα.
Το ίδιο και οι επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως και η προσπάθεια να αυξήσει περαιτέρω τη παρουσία της στην προμήθεια (μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο), καθώς τα μερίδια στον τομέα του φυσικού αερίου υποχωρούν συνεχώς λόγω της όξυνσης του ανταγωνισμού.
Και ίσως η λήψη των τελικών αποφάσεων να παραπεμφθεί για μετά το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης με τη Διαιτησία μεταξύ της εταιρείας και της Gazprom, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2025, όπως και όταν λήξει η αντιδικία με τα ELFE, ώστε να έχει μπροστά της ένα καθαρό ορίζοντα ανάπτυξης.
Αλλωστε, η αιτιολογική έκθεση της νομοθετικής ρύθμισης που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε ότι θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για τον μετασχηματισμό της σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο και τη διαφοροποίηση των πηγών κερδοφορίας της, προσδίδοντας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υψηλότερη αξία. Και διευκολύνοντας έτσι τη μελλοντική της αξιοποίηση, καθώς η λήψη της σχετικής απόφασης θα είναι αποκλειστικά του ελληνικού Δημοσίου.
Το roadmap μέχρι την πώληση
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απουσία της ασφάλειας που παρείχε στην εταιρεία η Helleniq Energy καθιστά απαραίτητη την ενδυνάμωση της ΔΕΠΑ τόσο μέσω νέων επενδύσεων στις ΑΠΕ, όσο και με αξιοποίηση της παρουσίας της στην ηλεκτροπαραγωγή.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το Υπερταμείο, μετά τις 16 Φεβρουαρίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ, θα καταρτίσει ένα roadmap (οδικό χάρτη) μέχρι τη πώληση της εταιρείας ή την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, ενισχύοντας το σχέδιο «πράσινου μετασχηματισμού» που «τρέχει» τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του Κ. Ξιφαρά, με ακόμη πιο ενεργή παρουσία σε ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα. Από τη χονδρεμπορική του φυσικού αερίου και την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ μέχρι τη προμήθεια ηλεκτρισμού και αερίου.
Σήμερα η εταιρεία έχει μερίδιο τόσο στη λιανική του ρεύματος (Φυσικό Αέριο), όσο και στη χονδρεμπορική μέσω της, υπό κατασκευή, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το αέριο στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, που θα είναι όμως κυρίως εξαγωγική, με εκτιμώμενη λειτουργία τα τέλη του 2025. Η πλειοψηφία ανήκει στη ΔΕΗ (51%), με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να κατέχει το 29% και την Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) το 20%.
Επίσης, η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές είτε ως μέτοχος (FSRU, ICGB) είτε ως επενδυτής έχοντας δεσμεύσει δυναμικότητα (Ρεβυθούσα), κυρίως όμως επεκτείνεται συστηματικά στη πράσινη μετάβαση, επενδύοντας πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Εντός του Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσει τμηματικά η κατασκευή φωτοβολταϊκών 500 MW σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, ενώ ο στόχος που έχει βάλει η διοίκηση αφορά ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο ισχύος 1 GW