Η ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης βάθυνε τον Μάιο, καθώς η ζήτηση υποχώρησε παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε μια απαισιόδοξη προοπτική.
Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών HCOB (PMI) της S&P Global κινήθηκε καθοδικά στο 44,8 από 45,8 του Απριλίου, λίγο υψηλότερα από την προκαταρκτική ένδειξη των 44,6 μονάδων. Ωστόσο ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για 11ο διαδοχικό μήνα.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται τη Δευτέρα και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, έπεσε σε χαμηλό εξαμήνου, στο 46,4 από 48,5.
«Η αδυναμία της ζήτησης στον μεταποιητικό τομέα, η οποία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής από την αρχή του έτους με πτώση των τιμών PMI, έχει οδηγήσει πλέον τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα να μειώσουν την παραγωγή τους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia , επικεφαλής οικονομολόγος στην Hamburg Commercial Bank.
«Η μείωση των νέων παραγγελιών από το εσωτερικό και το εξωτερικό σηματοδοτεί ότι η αδυναμία στην παραγωγή είναι πιθανό να συνεχιστεί για αρκετούς ακόμη μήνες».
Αυτή η πτώση της ζήτησης ήρθε παρόλο που τα εργοστάσια μπόρεσαν να μειώσουν τις τιμές λόγω της μεγαλύτερης πτώσης του κόστους παραγωγής από τον Φεβρουάριο του 2016. Ο δείκτης τιμών παραγωγής ήταν στις 49,0 μονάδες σε σύγκριση με τις 51,6 του Απριλίου.