Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι η BGS Alcohols που προχωρά εμβληματική επένδυση στην Πάτρα

Πώς μια επένδυση συνδέεται με την επάρκεια της χώρας σε μια κρίσιμη πρώτη ύλη. Το ύψος της και ο ρόλος του Δημήτρη Χανδρή. Τι ποσοστό των εγχώριων αναγκών μπορεί να καλύψει το νέο εργοστάσιο.

Ποια είναι η BGS Alcohols που προχωρά εμβληματική επένδυση στην Πάτρα

Για τους μη μυημένους, η ένωση C2H6O σίγουρα δεν λέει πολλά. Όμως κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι. Γιατί αυτή η οργανική ένωση, γνωστή ως αιθυλική αλκοόλη, έχει κεντρικό ρόλο στη βιομηχανία, καθώς χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία ποτών μέχρι τα καλλυντικά και τη φαρμακοβιομηχανία. Και για να μην πάμε μακριά, στην πανδημία, το αντισηπτικό που τόσο γρήγορα έγινε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, βασίστηκε σε αυτή την ένωση.

Το πραγματικό ζητούμενο όμως δεν είναι η κατανάλωση αλλά η παραγωγή. Και η χώρα μας, που τη δεκαετία του ’70 διέθετε πάνω από 10 εργοστάσια παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης, τα τελευταία χρόνια εξαρτάται από τις εισαγωγές.

«Με το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), η Ελλάδα έχασε μια σημαντική πηγή πρώτης ύλης (ζαχαρότευτλα) για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και εξαρτήθηκε ακόμη περισσότερο από τις εισαγωγές, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό που δεν έχει καλυφθεί», αναφέρει γνωστός βιομήχανος στο Euro2day.gr.

Μάλιστα η ανάγκη για μια εθνική στρατηγική στην παραγωγή αυτής της κρίσιμης ύλης, έγινε σαφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τον Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, μεταξύ των κατεπείγοντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με απόφαση του υπουργού Υγείας και του υπουργού Ανάπτυξης, δόθηκε η άδεια εισαγωγής από τρίτες χώρες διάθεσης μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης με φθαλικό διαιθυλεστέρα (DEP) σε ποσοστό 0.2 γραμμάρια ανά λίτρο ένυδρης αιθυλικής αλκοόλης αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 95% vol., για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων.

Η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές -σ.σ. η Ελλάδα καταναλώνει περί τους 40.000 τόνους αιθυλικής αλκοόλης ετησίως-, έχει δημιουργήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για νέες επενδύσεις, όπως αυτή της BGS Alcohols στην Πάτρα.

Μάλιστα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέσω την επένδυσης αυτής, προϋπολογισμού 34 εκατ. ευρώ -σ.σ. η επένδυση δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 40 εκατ. ευρώ-, με την ίδρυση μιας ολοκληρωμένης μονάδας για την παραγωγή και διανομή αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης για πολλαπλές χρήσεις στο επιχειρηματικό πάρκο Πάτρας, η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο «παιχνίδι» παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης και θα μειωθούν οι εισαγωγές.

Για αυτό τον λόγο άλλωστε η συγκεκριμένη επένδυση -σ.σ. ο φάκελος είχε υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές πριν από ένα χρόνο- αποφάσισε να την εντάξει στις εμβληματικές επενδύσεις

Το εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Πάτρας, που αναμένεται να λειτουργήσει σε 12 μήνες από σήμερα, θα παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από καθαρή αιθυλική αλκοόλη για ποτά, φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, μέχρι ζωοτροφές και CO2 που χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανίες, από τα αναψυκτικά και τις μπύρες έως τους πυροσβεστήρες.

Η νέα μονάδα αναμένεται να παράγει περίπου 75.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης καθημερινά, δηλαδή περί τα 22-24 εκατομμύρια τόνους ετησίως, 18.000 τόνους ζωοτροφών και 12.000 τόνους CO2.

«Θα παράγουμε καθαρή αιθανόλη που χρησιμοποιείται σε διάφορες χρήσεις, όπως για παράδειγμα για την παραγωγή ποτών, σε φαρμακευτικά προϊόντα, σε καλλυντικά. Η δε παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα μπορούσε να καλύψει το 60% της ζήτησης στην Ελλάδα», λέει ο κ. Τάσος Ευαγγέλου, Managing Director και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της BGS Alcohols, που μίλησε στο Euro2day.gr.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της καινοτομίας και της εξειδίκευσης στη διαδικασία παραγωγής, αναφέρει: «Ολες οι τεχνολογίες που θα χρησιμοποιήσουμε στο εργοστάσιο είναι αιχμής και για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν στην ελληνική αγορά».

Το εργοστάσιο της BGS Alcohols θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης καλαμπόκι και σιτάρι, ενώ όπως λέει στο Euro2day.gr ο κ. Ευαγγέλου, η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία με τοπικούς συνεταιρισμούς για την προμήθεια αυτών των πρώτων υλών.

«Έχουμε διαβεβαιώσεις από τους τοπικούς συνεταιρισμούς, εφόσον τους μεταφέρουμε έγκαιρα την πρόθεσή μας να αγοράσουμε, ότι μπορούν να μας καλύψουμε στις ποσότητες που θέλουμε στο καλαμπόκι και στο σιτάρι. Άρα η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης απαιτείται σημαντικό τονάζ σιταριού και καλαμποκιού.

Επιπλέον, η εταιρεία προγραμματίζει, στα 70 στρέμματα στα οποία θα δημιουργηθεί το εργοστάσιο, την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 35 στρεμμάτων, το οποίο αναμένεται να καλύψει το 30% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή, σημειώνει ο κ. Ευαγγέλου.

Η BGS Alcohols, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2020 με βασικό μέτοχο την Pitspot Limited -σ.σ. τον Ιούλιο του 2020 μετονομάστηκε σε XS Spirited Investments Corporation Limited-, αποτελεί επί της ουσίας τη συνέχεια της ΒΓ Σπηλιόπουλος.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή την ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Δημήτρη Χανδρή και τον Harry Smith, τον Απρίλιο του 2022, μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης των στοιχείων ενεργητικού της ΒΓ Σπηλιόπουλος.

Στη χρήση του 2023 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός), η BGS Alcohols εμφάνισε πωλήσεις 9,148 εκατ. ευρώ από 6,094 εκατ. ευρώ το 2022, ζημιές 261.201 ευρώ από ζημιές 660.510 ευρώ και σωρευμένες ζημιές εις νέο 1,007 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v