Η Γαλλία και η Κίνα συμφώνησαν να υποστηρίξουν «κάθε προσπάθεια» για την επιστροφή της ειρήνης στην Ουκρανία, με βάση το διεθνές δίκαιο, σημειώνεται σε κοινή δήλωση μετά την τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο ασιατικό έθνος.
Οι δύο χώρες επανέλαβαν ότι είναι κατά των επιθέσεων σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και προέτρεψαν «όλα τα μέρη στη σύγκρουση» στην Ουκρανία να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να επαναφέρετε τη Ρωσία στη λογική και τους πάντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είχε δηλώσει ο Μακρόν στον Σι, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο την Πέμπτη.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι η πολιτική διευθέτηση είναι η μόνη "σωστή" διέξοδος από την κρίση στην Ουκρανία. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συναντηθούν στα μισά του δρόμου για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πολιτική διευθέτηση, είπε ο Σι στον Γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια δείπνου σήμερα στην κινεζική πόλη Γκουανγκτζόου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.
Η Κίνα και η Γαλλία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, του πυρηνικού αφοπλισμού και την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αναφέρεται επίσης στην κοινή δήλωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η Κίνα και η Γαλλία επιθυμούν να συνεργαστούν για την επίλυση των οικονομικών δυσκολιών των αναπτυσσόμενων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών, αναφέρεται στην κοινή δήλωση. Και οι δύο χώρες τόνισαν την υποστήριξή τους σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες του οποίου πυρήνας είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σύμφωνα με την κοινή δήλωση.