Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους που συνδέονται με την παλαιστινιακή Χαμάς στον νότιο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, αφού προηγουμένως μαχητές στις δύο περιοχές είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε πολλούς στόχους, όπως σήραγγες και τοποθεσίες κατασκευής όπλων, στην αποκλεισμένη παράκτια λωρίδα το πρωί της Παρασκευής. Ώρες αργότερα, βομβάρδισε στόχους της Χαμάς στον Λίβανο. Οι μαχητές της Γάζας απάντησαν και ήχησαν σειρήνες στο Ισραήλ.
Αργότερα, δύο Ισραηλινές γυναίκες σκοτώθηκαν και μια τρίτη τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυροβολισμό στο αυτοκίνητό τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που ερευνάται ως «ύποπτη τρομοκρατική επίθεση».
Η έξαρση της βίας ακολουθεί μέρες έντασης στην Ιερουσαλήμ, μετά τις διαδοχικές εφόδους της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ-Ακσα, προκειμένου να απομακρύνει Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να μείνουν στο συγκρότημα όλη τη νύχτα.
Πλάνα με πάνοπλες ισραηλινές δυνάμεις να χτυπούν Παλαιστίνιους προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο, γράφουν οι Financial Times. Την Πέμπτη, μαχητές στο νότιο Λίβανο εκτόξευσαν 34 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, στο μεγαλύτερο μπαράζ επιθέσεων από τη χώρα μετά τον πόλεμο 34 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ το 2006.
Τα χτυπήματα από τον Λίβανο τραυμάτισαν δύο άτομα, ενώ τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα παιδί στη Γάζα τραυματίστηκε από ισραηλινά πλήγματα. Δεν υπήρξαν αναφορές για νεκρούς.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση. «Αν σταματήσουν να χτυπούν, τελείωσε», είπε.
Σε ένδειξη προσπάθειας να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στον νότιο Λίβανο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Χαμάς, και όχι η Χεζμπολάχ, βρίσκεται πίσω από την εκτόξευση ρουκετών από την περιοχή.
Τα ισραηλινά πλήγματα στόχευαν περιοχές που περιβάλλουν τον καταυλισμό των Παλαιστινίων προσφύγων, ανέφερε εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ.
«Πρόκειται για επικίνδυνες ενέργειες που οδηγούν σε σοβαρή κλιμάκωση», δήλωσε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ Unifil. «Και οι δύο πλευρές είπαν ότι δεν θέλουν πόλεμο».
Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο. Έγινε μια μέρα αφότου ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε έφτασε στον Λίβανο για «ιδιωτική» επίσκεψη, όπου όμως συνάντησε ηγέτες παλαιστινιακών ομάδων στη χώρα, τους οποίους κάλεσε να «ενωθούν» μετά τα χτυπήματα της Πέμπτης.
Το Ισραήλ, από την άλλη, αυξάνει τις δυνάμεις του στα σύνορά του με τον Λίβανο και τη Γάζα, ενώ ο αστυνομικός επίτροπος της χώρας προτρέπει όλους τους πολίτες με άδεια οπλοκατοχής να φέρουν όπλα μετά την επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη.
Η αστυνομία αύξησε επίσης τις δυνάμεις της στην Ιερουσαλήμ καθώς χιλιάδες μουσουλμάνοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο αλ-Ακσα για την προσευχή της Παρασκευής.
Το συγκρότημα, που αποτελεί ιερό τόπο τόσο για το Ισλάμ όσο και για τον Ιουδαϊσμό, μπορούν να το επισκέπτονται τόσο μουσουλμάνοι όσο και μη μουσουλμάνοι, αλλά μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσεύχονται εκεί. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, προσεύχονταν εκεί και εβραϊκές ομάδες.
Τους φόβους των μουσουλμάνων ενδυναμώνει επίσης και η παρουσία υπερεθνικιστών στην κυβέρνηση του Ισραήλ.