Κλειδί η στάση της νεολαίας στις εκλογές στην Τουρκία

Κατά τη διάρκεια των χρόνων του Ερντογάν, λόγω και της αυξημένης ευημερίας, εμφανίστηκε μια φιλελεύθερη γενιά, λιγότερο θρησκόληπτη από ό,τι στο παρελθόν. Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τη στάση της τουρκικής νεολαίας μπροστά στις κάλπες.

Κλειδί η στάση της νεολαίας στις εκλογές στην Τουρκία

Ενόψει των τουρκικών εκλογών, ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στην ελπιδοφόρα στάση πολλών Τούρκων πολιτών και ιδίως της νέας γενιάς. «Όσα χρόνια κυβερνά ο Ερντογάν, έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσει ένα νέο κράτος, δηλαδή σύμφωνο με τις ιδέες του και υπό τον έλεγχό του», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.

Παρ’ όλα αυτά, «η Τουρκία δεν έγινε ποτέ η ευσεβής χώρα που υποτάχθηκε στον πρόεδρο, επειδή οι Τούρκοι δεν το έβαλαν κάτω. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν αποτέλεσαν αντίρροπη δύναμη, έδωσαν πολλές φορές το παρών σε διαδηλώσεις και δεν επέτρεψαν να τους στερηθούν ορισμένα πράγματα, όπως την πρόσβαση στην πληροφορία.

Η αντιπολίτευση δεν κέρδισε στις εκλογές για χρόνια, αλλά εν τέλει παρέμεινε ενωμένη, ενώ οι δημοσιογράφοι επανέφεραν τις απαγορευμένες εφημερίδες τους διαδικτυακά». Η S.Z. τονίζει ακόμη πως, «στην Τουρκία, η νεολαία σήμερα είναι λιγότερο θρησκόληπτη από ό,τι στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια των χρόνων του Ερντογάν, λόγω και της αυξημένης ευημερίας, εμφανίστηκε μια φιλελεύθερη γενιά», η οποία αντιτίθεται στην κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να εμποδίσει τους νέους από το να ψηφίσουν. Οι χειρότερες εκλογικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εντοπίζονται στην εκλογική κοινωνική ομάδα όσων πρόκειται να ψηφίσουν για πρώτη φορά και των φοιτητών. Μετά τον σεισμό, η κυβέρνηση έκλεισε τα πανεπιστήμια, προκειμένου να στεγαστούν εκεί οι σεισμόπληκτοι για λόγους κόστους», καταλήγει η F.A.Z.

«Έκτοτε, οι περισσότεροι από τους σπουδαστές επέστρεψαν στην κοινότητα καταγωγής τους, όπου είναι επίσης εγγεγραμμένοι ως ψηφοφόροι. Τώρα, όμως, τα πανεπιστήμια πρόκειται να ανοίξουν ξανά τον Απρίλιο. Έτσι πολλοί φοιτητές θα αποκλειστούν από τις εκλογές. Για πρακτικούς λόγους, είναι σχεδόν αδύνατο για όλους να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους για να ψηφίσουν».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v