Γιατί βυθίζονται οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

Το σερί με τα 16 ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή της Credit Suisse, η αναδιάρθρωση και η στάση των Σαουδαράβων μεγαλομετόχων. Πώς εξηγεί η Barclays το κύμα πωλήσεων στις ευρωτράπεζες.

Γιατί βυθίζονται οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

Δεκαέξι φορές πέρυσι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένας τίτλος: Oι μετοχές της Credit Suisse (CS) έπεσαν  σε νέο χαμηλό.

Ο σημερινός καταλύτης για να ξαναμπεί, ήταν μια προφανής «ψήφος δυσπιστίας» από τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας, σχολιάζει η στήλη Alphaville των Financial Times.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg: «Η απάντηση είναι "απολύτως όχι", για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο, που είναι ρυθμιστικός και καταστατικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (SNB), Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. Αυτή ήταν απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το εάν η τράπεζα ήταν ανοιχτή σε περαιτέρω ενέσεις ρευστότητας, εάν υπήρχε σχετική έκκληση.

Η γλώσσα μπορεί να ήταν απροσδόκητα ωμή, αλλά το μήνυμα δεν θα έπρεπε να είναι τεράστιο σοκ. Η σαουδαραβική πλευρά μετρά ήδη μεγάλες ζημιές από το 9,9% στη CS που αγόρασε τον Οκτώβριο. Όχι μόνο η αύξηση της συμμετοχής της πάνω από το 10% θα δημιουργούσε ρυθμιστικές επιπλοκές, αλλά θα ήταν παράλληλα βαθιά αντιδημοφιλής στους μετόχους μειοψηφίας της ελβετικής τράπεζας, που αιφνιδιάστηκαν από την αρχική επένδυση.

Μιλώντας αργότερα στο Reuters, ο Al Khudairy ξεκαθάρισε ότι ήταν ευχαριστημένος με το σχέδιο ανάκαμψης της CS και δεν πιστεύει ότι η τράπεζα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα. «Αν κοιτάξεις τους δείκτες τους, είναι εντάξει. Και λειτουργούν υπό ένα ισχυρό ρυθμιστικό καθεστώς στην Ελβετία και σε άλλες χώρες», είπε.

Τα CDS ενός έτους ωστόσο (σ.σ. ασφάλιστρα κινδύνου έναντι κίνδυνου πτώχευσης) είχαν φτάσει σε επίπεδο- ρεκόρ στο κλείσιμο της Τρίτης και λέγεται ότι πλησιάζουν το άτυπο όριο των 1.000 μονάδων.

Οι μετοχές της CS είχαν σταθεροποιηθεί την Τρίτη, αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner έκανε άλλη μια έκκληση για υπομονή καθώς εργάζεται για την υλοποίηση μιας τριετούς αναδιάρθρωσης. Οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων, όμως, μπορεί να εκτροχιάσουν τις προσπάθειές του, επομένως, για τη CS, ο φαύλος κύκλος της επιδείνωσης της εμπιστοσύνης είναι πιο έντονα αισθητός.

Λοιπόν, τι συμβαίνει; Μας έλεγαν εδώ και μέρες ότι η κατάρρευση της SVB ήταν κάτι ακραίο και η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να είναι ευάλωτη στις ίδιες δυνάμεις που συνέτριψαν τις αμερικανικές περιφερειακές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν συγκρίσιμες αναντιστοιχίες στοιχείων ενεργητικού-παθητικού, έχουν υποβληθεί σε stress test σε επίπεδο ΕΚΤ και υπόκεινται σε αυστηρότερους κανονισμούς ρευστότητας. Όσον αφορά τη ρευστότητα, η επανεξέταση του TLTRO ήρθε σε ακατάλληλη στιγμή, αλλά οι τράπεζες έχουν πλήρη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, καθώς και πολλά περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση εξόδου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, είναι περισσότερο θέμα τοποθέτησης αντί θεμελιωδών μεγεθών. Η απότομη ανατιμολόγηση στις προσδοκίες των επιτοκίων και η συζήτηση για μετάδοση της κρίσης τις τελευταίες ημέρες οδήγησε τα hedge funds να μειώσουν τις θέσεις τους. Και ενώ μπορεί να ακολουθήσουν κεφάλαια long only, για την Barclays όλα μοιάζουν περισσότερο με profit taking παρά μια συναλλαγή που βασίζεται στον φόβο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v