Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυση στις τουρκικές ρυθμιστικές αρχές που δεν έκλεισαν το χρηματιστήριο

Τρεις ημέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου και ενώ είχαν χαθεί 21 δισεκατομμύρια δολάρια αποφασίστηκε να ανασταλούν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο.

Μήνυση στις τουρκικές ρυθμιστικές αρχές που δεν έκλεισαν το χρηματιστήριο

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας υπέβαλε μήνυση εναντίον των ρυθμιστικών αρχών του χρηματιστηρίου, ισχυριζόμενη ότι δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους αρνούμενοι να σταματήσουν τις συναλλαγές μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Αξιωματούχοι του Συμβουλίου Κεφαλαιαγορών και της Borsa Istanbul κατηγορούνται για κακή πρακτική επειδή δεν έκλεισαν το χρηματιστήριο, καθώς ήταν προφανές ότι θα υπήρχε μεγάλη αστάθεια, σύμφωνα με την καταγγελία του Μουράτ Μπακάν, βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP.

Τα δύο ιδρύματα αρνήθηκαν να σχολιάσουν σε επικοινωνία του Bloomberg.

Περίπου 382.000 επενδυτές ζούσαν στη ζώνη του σεισμού, επεσήμανε ο Μπακάν, επικαλούμενος στοιχεία του θεματοφύλακα. Αυτό αποτελεί περίπου το 10% όλων των λογαριασμών επενδυτών σε εθνικό επίπεδο. Οι συναλλαγές σταμάτησαν μετά τον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999, δήλωσε ο Μπακάν.

«Οι συναλλαγές έπρεπε να είχαν διακοπεί αμέσως» μετά το χτύπημα της καταστροφής, δήλωσε ο Χακάν Αττίλα, ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου. «Οι υγιείς σχηματισμοί τιμών είναι αδύνατοι σε μια τέτοια εθνική συμφορά».

Η Borsa Istanbul ανέστειλε τις συναλλαγές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου την Τετάρτη, μια απόφαση που ελήφθη τρεις ημέρες ημέρες μετά το σεισμό στις οποίες ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 έχασε 16%. Οι συναλλαγές στις 8 Φεβρουαρίου ακυρώθηκαν, αλλά ακόμα κι έτσι, ο κύριος δείκτης διέγραψε 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v