Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνεται ραγδαία ο ευρωσκεπτικισμός στη Βόρεια Μακεδονία

Πάνω από έξι στους 10 κατοίκους θεωρούν πως η στάση της ΕΕ απέναντι στη χώρα είναι «ανέντιμη» και «εκβιαστική», υπογραμμίζει το Ευρωβαρόμετρο. Μεγαλύτερη απειλή η... Βουλγαρία.

Αυξάνεται ραγδαία ο ευρωσκεπτικισμός στη Βόρεια Μακεδονία

Ραγδαία αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός στους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς για πρώτη φορά το ποσοστό αυτών που θεωρούν πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα αποτελούσε θετική εξέλιξη έπεσε κάτω από το 50%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα «Ευρωβαρόμετρο 2022», μόλις το 49% απάντησαν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα αποτελούσε θετική εξέλιξη. Ποσοστό 34% απάντησε πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν θα αποτελούσε θετική εξέλιξη. Σημειώνεται ότι στην ίδια έρευνα του 2021,το ποσοστό αυτών που θεωρούσαν πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα αποτελούσε θετική εξέλιξη ανερχόταν στο 69%, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο υποχώρησε κατά 20%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 29% θεωρεί πως η Βόρεια Μακεδονία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ, ενώ ποσοστό 12% εκτιμά πως η χώρα θα ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ακόμη, ποσοστό 65% θεωρεί πως η στάση της ΕΕ έναντι της Βόρειας Μακεδονίας είναι «ανέντιμη» και «εκβιαστική».

Το ποσοστό αυτών που εκφράζουν «ευρωσκεπτιστική» άποψη είναι πολύ μεγαλύτερο μεταξύ αυτών με σλαβική καταγωγή, σε σύγκριση με αυτό των Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ποσοστό 27,6% απάντησε πως η χώρα που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Βόρεια Μακεδονία είναι η Βουλγαρία, ενώ μόλις το 0,9% ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι δύο χώρες εδώ και δεκαετίες έχουν ανοιχτές ιστορικές, γλωσσικές και εθνικές διαφορές, ενώ οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω και του βέτο που είχε θέσει η Σόφια στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Όσον αφορά τις χώρες ή οργανισμούς, τις οποίες οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θεωρούν τις πιο φιλικές γι΄αυτούς, στην πρώτη θέση, με ποσοστό 37%, έρχεται η Σερβία και ακολουθούν οι ΗΠΑ (11,4%), η Τουρκία (8,5%) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (8,1%). Μόλις 0,3% απάντησε πως η πιο φιλική χώρα για τη Βόρεια Μακεδονία είναι η Ελλάδα.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 17 Δεκεμβρίου 2022 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1006 πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v