Σε bear market οι τουρκικές μετοχές μετά τους σεισμούς

Ενώ ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία έχει ήδη ξεπεράσει τους 5.000, οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης βούτηξαν 8,6% και σταμάτησαν δύο φορές. Για ποιους λόγους δεν αποφασίζεται αναστολή διαρκείας.

Σε bear market οι τουρκικές μετοχές μετά τους σεισμούς

Οι τουρκικές μετοχές κατρακύλησαν σε bear market ενώ η χώρα παλεύει με τις καταστροφικές συνέπειες δύο πολύνεκρων σεισμών και οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δείκτης Borsa Istanbul υποχώρησε 8,6% την Τρίτη, με την Turkish Airlines και το διυλιστήριο Turkiye Petrol Rafinerileri να κάνουν τη μεγαλύτερη βουτιά. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που είχε ούτως ή άλλως τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος ανάμεσα στις μεγάλες αγορές, έχει πλέον υποχωρήσει περισσότερο από 20% από την κορύφωσή του στις 2 Ιανουαρίου — τεχνική bear market.

Οι αυτόματοι διακόπτες κυκλώματος ενεργοποιήθηκαν νωρίτερα, όταν η πτώση της αγοράς ξεπέρασε τα όρια του 5% και του 7%. Η πτώση της Τρίτης ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2021.

Δέκα τουρκικές πόλεις, μαζί με τμήματα της γειτονικής Συρίας, επλήγησαν από δύο ισχυρούς σεισμούς τη Δευτέρα. Ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες έχει ήδη ξεπεράσει τους 5.000, με τις ομάδες έκτακτης ανάγκης να παλεύουν με τον χρόνο για να σώσουν πιθανώς χιλιάδες θύματα παγιδευμένα στα ερείπια.

Η τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέσυρε ορισμένα από τα προληπτικά μέτρα που έλαβε τη Δευτέρα, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις για το χρηματιστήριο, πιθανώς επιδεινώνοντας την κίνηση σήμερα. Η απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων — ή των στοιχημάτων έναντι τουρκικών μετοχών — παρέμεινε όμως σε ισχύ.

«Η αβεβαιότητα λόγω σεισμού και το περιβάλλον φόβου επιδεινώνουν τις απώλειες», δήλωσε η Tuna Cetinkaya της χρηματιστηριακής Info Yatirim. «Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να διατηρηθεί σε λειτουργία το χρηματιστήριο προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες ρευστότητας των επενδυτών από τις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς», είπε.

Οι αναμνήσεις του 1999, όταν σεισμικές δονήσεις έπληξαν το βιομηχανικό κέντρο της Τουρκίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί επίσης να τροφοδοτήσουν τον πανικό μεταξύ των μικροεπενδυτών. Η διαπραγμάτευση τουρκικών μετοχών ανεστάλη τότε για μια εβδομάδα - οδηγώντας σε συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων της αγοράς για το αν θα ήταν κατάλληλο να γίνει και πάλι το ίδιο.

«Το σκεπτικό πίσω από το να παραμένει ανοιχτό αυτή τη φορά είναι να διατηρηθούν οι ταμειακές ροές στην αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν έχει νόημα εκτός εάν η κεντρική τράπεζα παράσχει απεριόριστη ρευστότητα 9%», δήλωσε ο Gokhan Uskuay, διαχειριστής κεφαλαίων στην Albatross Portfoy, αναφερόμενος στο επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας.

«Υπάρχει ζήτηση για λίρα χωρίς ρευστότητα στην αγορά. Έτσι, οι άνθρωποι πωλούν μετοχές για να δημιουργήσουν ρευστότητα. Χωρίς χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, το sell off πιθανότατα θα συνεχιστεί», είπε ο Uskuay.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v