Ωρες αγωνίας στα χαλάσματα σε Τουρκία-Συρία, φόβοι νέων μετασεισμών

Πάνω από 2.300 οι νεκροί στην Τουρκία, τουλάχιστον 1.300 οι απώλειες στη Συρία από το φονικό χτύπημα των 7,8 Ρίχτερ. Σημειώθηκε μετασεισμός 7,7 Ρίχτερ. Επταήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Ερντογάν.

Ωρες αγωνίας στα χαλάσματα σε Τουρκία-Συρία, φόβοι νέων μετασεισμών
Σεισμός με πολλά θύματα στην Τουρκία

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και τη Συρία μετά την σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών που έπληξε τη νότια Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιαντέπ. Ο σεισμός καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων. 

Η περιοχή δοκιμάζεται και από ισχυρούς μετασεισμούς. Ενας μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας περίπου στις 12.00.

Στην Τουρκία έχει ανακοινωθεί ο θάνατος 2.316 ανθρώπων και ο τραυματισμός πάνω από 11.000.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

"Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους φονικούς σεισμούς. «Λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα μας και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.

Τραγικός απολογισμός στη Συρία

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην νότια Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία, έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους στη Συρία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν το συριακό υπουργείο Υγείας και διασώστες σε περιοχές που ελέγχουν ομάδες ανταρτών.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, που επικαλείται το συριακό πρακτορείο Sana, 403 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.284 τραυματίστηκαν στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

Στις περιοχές ελέγχου των ανταρτών, οι διασώστες των Λευκών Κρανών ανέφεραν 380 νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες. Από την πλευρά του το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) έκανε λόγο για τουλάχιστον 255 νεκρούς και 811 τραυματίες στη βορειοδυτική Συρία.

Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 170 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

 

 

Τραγική η κατάσταση στη Συρία

Παιδιά που κλαίνε, ισοπεδωμένα κτίρια και νοσοκομεία γεμάτα πτώματα...ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη Συρία φαντάζει επώδυνα οικείος για τις οικογένειες των Σύρων και για τους διασώστες που έχουν εξουθενωθεί από σχεδόν 12 χρόνια βομβαρδισμών και εκτοπισμών.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών έβγαλε τους πολίτες από τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη σημαδεύσει τον πληθυσμό και έχουν αποδυναμώσει τα θεμέλια πολλών κτιρίων.

Στην πόλη Τζανταρίς στην επαρχία του Χαλεπίου, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, ένας σωρός από τσιμέντο, μεταλλικές ράβδους και στοίβες από ρούχα βρίσκεται στον τόπο όπου κάποτε βρισκόταν ένα πολυώροφο κτίριο. "Εδώ έμεναν 12 οικογένειες. Ούτε ένας άνθρωπος δεν βγήκε από εκεί μέσα. Ούτε ένας", λέει ένας λεπτός νεαρός άνδρας με το σοκ ζωγραφισμένο στα μάτια του και το χέρι του δεμένο με επιδέσμους.

"Βγάζαμε έξω ανθρώπους μόνοι μας στις τρεις το πρωί", λέει ο ίδιος.

Νεαροί άνδρες σκάβουν με τα νύχια τους μέσα στα συντρίμμια και με σφυριά προσπαθούν να σπάσουν τα κομμάτια τσιμέντου αναζητώντας τυχόν επιζώντες. Δεξαμενές νερού και ηλιακοί συλλέκτες εκτοξεύθηκαν από τις ταράτσες και προσγειώθηκαν στο βρεγμένο έδαφος.

Τα Λευκά Κράνη, μια υπηρεσία διασωστών η οποία ιδρύθηκε στα εδάφη που κατέχουν οι αντάρτες για να βοηθάει τους τραυματίες από τους βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 147 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη βορειοδυτική Συρία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Στα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, οι αξιωματούχοι ανεβάζουν σε πάνω από 300 τον αριθμό των νεκρών και σε τουλάχιστον 1.000 των τραυματιών. "Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε τις ζωές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Ακόμη και αν οι ομάδες μας είναι εξουθενωμένες, δεν έχουμε χρόνο για να ξεκουραστούμε", είπε ο επικεφαλής των Λευκών Κρανών Ρέντ Φαρές τηλεφωνικώς στο Reuters.

Όπως εξηγεί, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί με τα χρόνια έχουν καταστήσει τα σπίτια τόσο εύθραυστα που "καταρρέουν αμέσως" προκαλώντας μεγάλο αριθμό νεκρών.

Πολικές θερμοκρασίες

Εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστεί ευάλωτοι από τη σύγκρουση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, που υποστηρίζουν ότι 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί και 1,8 εκατομμύρια ζουν σε καταυλισμούς.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται επί χρόνια για τη διάσωση ανθρώπων από βομβαρδισμούς και από αεροπορικές επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ή τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συχνά πλήττουν την ίδια περιοχή πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των διασωστών. "Τουλάχιστον τώρα δεν θα μας βομβαρδίσει κανένας την ώρα που δουλεύουμε", σχολιάζει κυνικά ο Φαρές.

Αλλά οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες συνιστούν μια ακόμη πρόκληση για τους διασώστες που περιγράφουν ότι ολόκληρες οικογένειες Σύρων έχουν μείνει εκτεθειμένες σε πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές βροχές.

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο σεισμός κατέστρεψε τις πρόχειρα κατασκευασμένες δομές που είχαν στηθεί για τους καταυλισμούς των εκτοπισμένων και που φιλοξενούν Σύρους οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, λέει ο Άχμεντ αλ-Σιχ, ένας κάτοικος μιας γειτονικής πόλης. Πιο δυτικά, στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Αφρίν που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τοποθετεί πτώματα μέσα σε μαύρες σακούλες, ενώ στο βάθος ακούγονται ουρλιαχτά μωρών.

"Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονται παντού. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική. Υπάρχει τόσος φόβος και ακόμη νιώθουμε μετασεισμούς", λέει ο κάτοικος της Αφρίν, ο Ιμπραΐμ Ομπέιντ. 

Σπεύδει διεθνής βοήθεια

Την άμεση κινητοποίηση της ΕΕ με την ανάπτυξη ομάδων έρευνας και διάσωσης δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ -ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια- έπληξε την περιοχή Gaziantep στην Τουρκία, η οποία έπληξε και τη γειτονική Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ», επισημαίνουν στη δήλωσή τους ο Μπορέλ και ο Λέναρτσιτς.

Δέκα ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί γρήγορα από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές στο έδαφος. Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσής τους και στην Τουρκία. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία για να συντονίσει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους και τους γενναίους πρώτους που ανταποκρίνονται εργάζονται για να σώσουν ζωές», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων.

Αεροδιάδρομος για βοήθεια

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δημιούργησαν αεροδιάδρομο για να μπορέσουν οι ομάδες έρευνας και διάσωσης να φτάσουν στη ζώνη που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό στη νότια Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

"Κινητοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας για να στείλουμε ιατρικές ομάδες, ομάδες έρευνας και διάσωσης και τα οχήματά τους στην ζώνη που επλήγη από τον σεισμό", σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του.

Υψηλή σεισμικότητα

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές. Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Πηγή: Reuters, Anadolu, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v