Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανικό Κογκρέσο: Έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία

Προβληματισμένη είναι η αμερικανική πλευρά για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. "Αιτία ανησυχίας η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς", σημειώνει η έκθεση.

Αμερικανικό Κογκρέσο: Έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία

Στο περιθώριο της διεθνούς καταδίκης περνάει εκ νέου η Άγκυρα μετά και την έκθεση Κόλαφο του αμερικανικού Κογκρέσου στην οποία οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον περιγράφονται με μελανά χρώματα ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, όπως μεταδίδει το skai.gr.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο» τονίζεται στην έκθεση της υπηρεσίας μελετών του Κογκρέσου, ενώ καταγράφεται και η ρητή καταδίκη του Κογκρέσου για τις τουρκικές υπερπτήσεις που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να ακροβατεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και στο πλαίσιο αυτό στην έκθεση αποτυπώνεται το χάσμα ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν, με το Κογκρέσο να εκφράζει παράλληλα την ανησυχία του για τη στενή συνεργασίας της Άγκυρας με τη Μόσχα. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ» αναφέρεται.

Το ίδιο προβληματισμένη είναι η αμερικανική πλευρά και για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας, όπως ποικιλοτρόπως αποτυπώνονται τόσο στην επιθετική ρητορική της γείτονος όσο και στις προκλήσεις επί του πεδίου στην ευρύτερη περιοχή. « Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες. Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2011 έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Παρά το ασφυκτικό κλοιό πάντως που δημιουργεί ο προβληματισμός των συμμάχων της, και η καταδίκη των τακτικισμών της από τη διεθνή κοινότητα, η Άγκυρα εμμένει στις προκλήσεις στο πεδίο με με νέες υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ζουράφα. Επιμένει όμως και στην προκλητική ρητορική με τον Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει την Αθήνα "καταφύγιο προδοτών" και εξαπολύει ανυπόστατες κατηγορίες και ψεύδη περί απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές. «Οι χώρες που αφήνουν τους μετανάστες να πεθάνουν στη θάλασσα στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν βυθίζοντας σκόπιμα τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να φύγουν από τα σύνορα τους, δυστυχώς οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πολύ μεγάλη εκτίμηση» ισχυρίστηκε.

Η Αθήνα από την πλευρά της, επιμένει να κινείται θεσμικά και πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου με τον Υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδια να απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με επιστολή του στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, τονίζοντας την ανάγκη επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία. «H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα "ατυχήματος", το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα, προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Πηγή: skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v