Καλίν: Δεν είναι στην ατζέντα της Τουρκίας ο τσακωμός με την Ελλάδα

"Ας λύσουμε τα ζητήματά μας διμερώς. Η πολιτική σας να ασκείτε πίεση στην Τουρκία με τη συμμετοχή τρίτων στη διαδικασία, δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα", είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας.

Καλίν: Δεν είναι στην ατζέντα της Τουρκίας ο τσακωμός με την Ελλάδα

«Δεν είναι στην ατζέντα μας να τσακωθούμε με την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα «συνάντησης μεταπτυχιακών φοιτητών», που διοργανώθηκε από το Science Spreading Foundation, στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Sabahattin Zaim Halkalı, της Κωνσταντινούπολης.

Ο Καλίν αναφέρθηκε στην ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στη Μεσόγειο, τονίζοντας:

«Δεν είναι στην ατζέντα μας να τσακωθούμε με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που καθόμαστε και παρακολουθούμε τι κάνει κάθε μέρα. Θέλουμε ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο Αιγαίο. Λέμε να λύσουμε τα θέματά μας μέσω διαπραγματεύσεων. Το μήνυμα που δόθηκε στην ελληνική πλευρά, στον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη από την αρχή είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ας λύσουμε τα ζητήματά μας διμερώς. Να ξέρετε, να δείτε και να καταλάβετε ότι η πολιτική σας να ασκείτε πίεση στην Τουρκία με τη συμμετοχή τρίτων στη διαδικασία, δεν θα αποφέρουν αποτελέσματα.

Εμείς, ως δύο χώρες, που μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία και έχουμε ιστορικό υπόβαθρο, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων, αμοιβαίου διαλόγου και διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Έχουμε πει ότι η Τουρκία ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά σε αυτή την κατεύθυνση».

Σχετικά με τη συνάντησή του ίδιου με την Ελληνίδα ομόλογό του τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες καθώς επίσης και με τον Γερμανό ομόλογό του, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ ο Καλίν είπε ότι «στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήραμε εκεί, προτιμούμε αυτές οι εντάσεις και οι συγκρούσεις να ελαχιστοποιούνται προχωρώντας προς τα εμπρός και τα ζητήματα να επιλύονται μέσω ειρήνης, διαπραγμάτευσης και να μειωθούν οι εντάσεις. Αλλά όταν υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, παραβιάσεις των συνόρων και παρενόχληση της Τουρκίας, η χώρα δεν θα διστάσει να απαντήσει σε αυτές».

Σχετικά με το φυσικό αέριο, είπε ότι η TPAO και άλλες διεθνείς εταιρείες έχουν μια πιο θετική και ελπιδοφόρα προσδοκία ότι μπορούν να συμβούν νέες καλές εξελίξεις στην περιοχή: “Ίσως θα υπάρξουν νέα αποθέματα φυσικού αερίου όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στη Μεσόγειο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άλλες χώρες, όπως γνωρίζετε, διεξάγουν επίσης μελέτες έρευνας και σάρωσης. Κατά καιρούς, γίνονται επίσης σημαντικές ανακαλύψεις Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα κάνουμε μια από αυτές τις ανακαλύψεις.

Ο Καλίν δήλωσε επιπλέον ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για ένα μέλλον με τις δικές της γραμμές ενέργειας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου. «Φαίνεται όλο και πιο πιθανό η Τουρκία να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα φυσικού αερίου στον κόσμο, στο εγγύς μέλλον με το Αζερμπαϊτζάν και το ρωσικό αέριο, ίσως το ιρανικό αέριο, το αέριο του Τουρκμενιστάν, το LNG του Κατάρ, το αέριο του Ιράκ».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v