Στη μαύρη εμπορική λίστα τους πρόσθεσαν άλλες 36 κινεζικές εταιρείες οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας περαιτέρω την προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών τσιπ από την Κίνα για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως πολυηχητικών όπλων, γράφουν οι Financial Times.
Το Υπουργείο Εμπορίου έβαλε 36 κινεζικούς ομίλους στη «λίστα με τις οντότητες», πράγμα που σημαίνει ότι, προκειμένου να εξάγουν κρίσιμες τεχνολογίες στην Κίνα, οι αμερικανικές εταιρείες θα απαιτούν ειδικές άδειες, εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθούν.
Επίσης, θα εφαρμοστεί ειδικός κανόνας που απαγορεύει σε μη αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν σε 21 κινεζικές οντότητες προϊόντα που περιέχουν συγκεκριμένη ποσότητα αμερικανικής τεχνολογίας.
Η απόφαση ακολουθεί προηγούμενη κίνηση της Ουάσιγκτον να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους εξαγωγών προκειμένου να εμποδιστεί η κινεζική ανάπτυξη τσιπ υψηλών προδιαγραφών με σκοπό να επιβραδυνθεί ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της χώρας.
«Χτίζουμε πάνω στις ενέργειες που κάναμε τον Οκτώβριο, ούτως ώστε να προστατεύσουμε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, περιορίζοντας αυστηρά την ικανότητα της Κίνας να αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, τους προηγμένους υπολογιστές και άλλες ισχυρές, εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες για στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Άλαν Εστέβεζ, κορυφαίος αξιωματούχος του τμήματος εξαγωγών του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου.
Ο πιο γνωστός στόχος στη λίστα είναι η Yangtze Memory Technologies, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ μνήμης στην Κίνα, που έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των αμερικανικών ελέγχων εξαγωγών προμηθεύοντας την κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, ανέφεραν οι Financial Times.
«Η YMTC αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, επομένως η διοίκηση έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα ώστε να αποτρέψει την απόκτηση έστω και μια ίντσας στρατιωτικού ή οικονομικού πλεονεκτήματος», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σάμερ.
Ο ίδιος πρόσθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2023, ύψους 858 δισ. δολαρίων, που απαγορεύει στην κυβέρνηση να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί τσιπ από τις κινεζικές YMTC, Semiconductor Manufacturing International και ChangXin Memory Technologies.
Ένας από τους ομίλους που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Cambricon, που αναπτύσσει τσιπ για την κινεζική βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης. Η μητρική και εννέα θυγατρικές της συμπεριλήφθηκαν στη μαύρη λίστα.
Το ίδιο και η Tiandy, εταιρεία λογισμικού για κάμερες παρακολούθησης και αναγνώριση προσώπου, της οποίας τα προϊόντα φέρεται να διευκολύνουν την καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων και να βοηθούν το Ιράν να αποκτήσει αμερικανική τεχνολογία.
Άλλες εταιρείες που προστέθηκαν στη λίστα είναι η Shanghai Micro Electronics Equipment, εταιρεία κατασκευής εργαλείων τσιπ, καθώς και οι κρατικοί προμηθευτές του στρατού, όπως η AVIC Research Institute for Special Structures of Aeronautical Composites και οι θυγατρικές της China Electronics Technology.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ χτυπούν το Shanghai Integrated Circuit Research and Development Center, εταιρεία που συμμετέχει σε προσπάθειες κατασκευής εγχώριων τσιπ χωρίς χρήση αμερικανικής τεχνολογίας. Ο όμιλος συνεργάζεται επίσης με την Huawei, η οποία βρίσκεται ήδη στη μαύρη λίστα οντοτήτων.
Σε μια ευπρόσδεκτη είδηση για την Κίνα, όμως, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν 25 κινεζικές εταιρείες από τη «μη επαληθευμένη λίστα» αφού κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι δεν χρησιμοποιούσαν «μη καταλλήλως» την αμερικανική τεχνολογία.
Ο Μάθιου Άξελροντ, αρμόδιος για τους ελέγχους στο εμπόριο, είπε ότι η αμερικανική πολιτική «αποδίδει καρπούς». Το Πεκίνο αρνούνταν για αρκετά χρόνια να επιτρέψει ελέγχους τελικής χρήσης, εν μέρει ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας το 2018.
Τέλος, στη λίστα τοποθετήθηκαν επίσης εννέα ρωσικές εταιρείες, για τις οποίες δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι τελικής χρήσης.