Θα μπορούσε να είναι τέλος εποχής ή ευρηματική στρατηγική της εθνικίστριας σούπερ σταρ της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν. Για πρώτη φορά στα 50 χρόνια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού δεν θα έχει επικεφαλής ένα μέλος της οικογένειας Λεπέν. Την ηγεσία του κόμματος ανέλαβε το Σάββατο ο εκλεκτός της Λεπέν και μέχρι πρότινος υπηρεσιακός πρόεδρος Τζόρνταν Μπαρντελά.
Ο 27χρονος Μπαρντελά ανελίχθηκε απότομα στο κόμμα υπό την ηγεσία της Λεπέν. Με επιθετική ρητορική οικειοποιήθηκε τα δεξιά εθνικά θέματα και άφησε ελεύθερο το πεδίο στη Λεπέν σε όσα ζητήματα προκαλούν συμπάθειες έξω από τους ακροδεξιούς κύκλους. Η αλλαγή στην ηγεσία δεν σημαίνει βέβαια ότι η Λεπέν θα παραδώσει τα ηνία.
Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει περισσότερα
Διότι μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκλογική χρονιά στην οποία το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση ενισχύθηκε, ο Εθνικός Συναγερμός θέλει περισσότερα. Αποσκοπεί σε μεγαλύτερη επιρροή στις περιφέρειες και στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με άλλα λόγια στις περιφερειακές εκλογές το 2026 και τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Ακόμα κι αν η 54χρονη Λεπέν έφερε φέτος αποτελέσματα-ρεκόρ για το κόμμα της, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα κάνει την τέταρτη απόπειρά της για το ανώτατο κρατικό αξίωμα το 2027. Μετά τις φετινές εκλογές πήρε την απόφαση αντί να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος να ηγηθεί της ραγδαία διογκωμένης κοινοβουλευτικής ομάδας στην εθνοσυνέλευση.
«Πιστεύει ότι για το 2027 θα φανεί πιο χρήσιμη στην Εθνοσυνέλευση, διότι η έλλειψη αξιοπιστίας της Εθνικής Συσπείρωσης μπορεί μόνο να αντισταθμιστεί με την ποιότητα του νομοθετικού έργου», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ζαν Ιβ Καμί στο Γερμανικό Πρακτορείου Ειδήσεων.
Υποψήφιος υπεράνω κομματικών διαφορών
Και ενώ για τον ειδικό σε ζητήματα ακροδεξιάς Καμί είναι πιθανό να κατέβει ο νέος επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού σε πέντε χρόνια ως υποψήφιος στο ρινγκ, η παραίτηση Λεπέν από την ηγεσία του κόμματος θα μπορούσε να είναι επίσης μέρος στρατηγικής της για το 2027.
Ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο παρέδωσε την ηγεσία του Εθνικού Συναγερμού προσωρινά στον πρώην αντιπρόεδρο και προστατευόμενό της, Μπαρντελά. Ο λόγος: Ήθελε να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, να είναι υπεράνω των κομματικών διαφορών και να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Είναι λοιπόν πιθανό η Λεπέν να ακολουθεί ακριβώς αυτή τη γραμμή και τώρα για να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους.
Η κόρη του ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν ανέλαβε το Εθνικό Μέτωπο του πατέρα της το 2011, μετονόμασε το κόμμα και το υπέβαλε σε μια πορεία «αποδαιμονοποίησης». Απέβαλε το ρατσιστικό λεξιλόγιο και απέκλεισε τον πατέρα της, όταν αποκάλεσε εκ νέου τους θαλάμους αερίων των ναζί ως «λεπτομέρεια της ιστορίας». Πλέον o Εθνικός Συναγερμός έχει κερδίσει την αποδοχή στρωμάτων της αστικής δεξιάς. Και ενώ το κόμμα συνηθιζόταν να επικρίνεται συχνά ως αδέξιο, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos συγκαταλέγεται πλέον στα κόμματα της αντιπολίτευσης με τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής, με περίπου 35 τοις εκατό για την εμφάνισή τους στην Εθνοσυνέλευση.
Παρήλθαν οι εποχές One-Woman-Show
Ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε δύο φορές τη Λεπέν, δεν μπορεί μετά από δύο θητείες να είναι ξανά υποψήφιος το 2027. Άγνωστο ποιος από το κόμμα του θα διεκδικήσει την προεδρία. Στον Εθνικό Συναγερμό πολλοί βλέπουν τους εαυτούς τους ήδη ως νικητές της αναμέτρησης.
Το πόση εξουσία θα αποκτήσει τώρα ο Μπαρντελά δεν είναι ακόμη σαφές. «Η πρώτη πρόκληση θα είναι να βρει τη θέση του σε σχέση με την Μαρίν Λεπέν», λέει ο Καμί. «Θα είναι ένας απλός διαχειριστής του κόμματος ή πραγματικός πιθανός διάδοχος για το 2027;».
Για το περιοδικό «L' Obs» η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Η Λεπέν θα συνεχίσει να υπαγορεύει την πολιτική γραμμή. Αλλά με την αλλαγή ηγεσίας και τη μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα, οι εποχές που ο Εθνικός Συναγερμός ήταν One-Woman-Show για τη Λεπέν έχουν περάσει.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE