Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) την Τρίτη πρόκειται να γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος τόνωσης 13 ετών, αποτελώντας μια δοκιμαστική περίπτωση για το πόσο γρήγορα οι αγορές μπορούν να απομακρυνθούν από τις διευκολυντικές πολιτικές.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αγόραζε βρετανικά κρατικά ομόλογα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες για να καταπραΰνει τις ανησυχίες της αγοράς, σχεδιάζει μια δημοπρασία των πρώτων 750 εκατομμυρίων λιρών σε τίτλους μικρής διάρκειας που θέλει να ξεφορτώσει. Τα αποτελέσματα της επέμβασης αναμένονται περίπου στις 3 το μεσημέρι στο Λονδίνο.
Η κίνηση στοχεύει στην αναστροφή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που βοήθησε να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η BοE αγόρασε ομόλογα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να ωθήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, ελπίζοντας ότι θα έδινε στους επενδυτές εμπιστοσύνη και θα βοηθούσε στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Ενώ το QE συγκράτησε τα επιτόκια της αγοράς, ο κυβερνήτης Andrew Bailey ελπίζει ότι το αντίστροφό του, η ποσοτική σύσφιξη, μπορεί να λειτουργήσει στο παρασκήνιο και να αφήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού της BοE ως το κύριο εργαλείο διαχείρισης της νομισματικής πολιτικής.
«Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής μέσω του καναλιού των επιτοκίων είναι δοκιμασμένη», δήλωσε ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής οικονομολόγος στην BNP Paribas. «Με το QT, οι κεντρικές τράπεζες μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά -οι κίνδυνοι ακούσιων συνεπειών είναι σαφώς υψηλότεροι».