Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο 9,8% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

Σε μονοψήφιο ποσοστό επέστρεψε ο ετήσιος δείκτης στη χώρα μας τον Οκτώβρη, σύμφωνα με τη Eurostat. Στο 10,7% χτύπησε νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη, την ώρα που η ανάπτυξη κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο.

Πτώση στο 9,8% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

Στο 9,8% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν 12,1%, σύμφωνα με τη Eurostat τον Σεπτέμβριο και 12,0%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Νέο ρεκόρ χτύπησε στην ευρωζώνη, σκαρφαλώνοντας στο 10,7% τον Οκτώβριο, από 9,9% που ήταν το ετήσιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ -ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά χαμηλότερα από την άνοδο κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ του δευτέρου τριμήνου.  

Κατά τέσσερις μονάδες βάσης υψηλότερα κινήθηκε η απόδοση του 10ετούς Bund, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού και ΑΕΠ. Πτώση 0,3% για το ευρώ, στο $0,9937.

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα σημειωθεί στην Εσθονία, στο 22,4%.

Την άνοδο των τιμών οδηγεί η ενέργεια με 41,9%, ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 13,1%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με 6,0% και οι υπηρεσίες με 4,4%.

Ζαλίζει ο πληθωρισμός σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία

Κατά 11,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο -εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης-, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Εναν μήνα πριν ήταν στο 10,9%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,1%.

Σε εθνικό επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,4% ετησίως και στο 0,9% μηνιαίως.

Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 43% και 20,3%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση, καθώς οι συνολικές τιμές των αγαθών κινήθηκαν ανοδικά κατά 17,8%. Οι τιμές των υπηρεσιών ήταν κατά 4% υψηλότερες ετησίως.

Στο πιο υψηλό από το 1985 ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο 6,2%, μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Η επιτάχυνση οφείλεται στην άνοδο των τιμών ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 6,1% σε ετήσια βάση, πριν κατεβάσει ταχύτητα τον Αύγουστο (5,9%) και τον Σεπτέμβριο (5,6%).

Το αποτέλεσμα του Οκτωβρίου είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1985, όταν είχε καταγράφει στο 6,4% ετησίως. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα ήταν στο 11,8%, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 19,2% και τα μεταποιημένα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 4,2%.

Από την άλλη, οι ρυθμοί ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας αναμένεται να είναι μικρότεροι των προσδοκώμενων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του INSEE, θα κλείσουν στο 2,5% έναντι 2,7% που είναι η πρόβλεψη στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Νέα άνοδος-ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Ιταλία, άγγιξε το 11,9%

Νέα αύξηση-ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ιταλία, τον μήνα που αφήνουμε πίσω μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,9%, ενώ σε μηνιαία βάση η αύξηση είναι του 3,5%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριάντα οκτώ χρόνων. Τα τρόφιμα σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 13,1% και τα ενεργειακά αγαθά κατά 73,2%.

Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Codacons, για κάθε ιταλικό νοικοκυριό, οι αυξήσεις θα αγγίξουν, συνολικά, τις 3.655 ευρώ. Μόνο για τον τομέα των τροφίμων, τα επιπλέον έξοδα, για κάθε οικογένεια, υπολογίζονται στα 752 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Codacons Κάρλο Ριέντσι, «η ακρίβεια θα υποχρεώσει τους Ιταλούς να περιορίσουν σημαντικά και τις αγορές των Χριστουγέννων, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις για όλο τον εμπορικό τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v