Ρίχνει χρήμα στον πόλεμο ο Πούτιν: Αυξάνει 43% τις αμυντικές δαπάνες

Τι προβλέπουν τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού, που οδεύει προς Βουλή και Δούμα. Σε βάθος τριετίας αυξάνονται οι δαπάνες για τον στρατό, αλλά και για την «πατριωτική εκπαίδευση».

Ρίχνει χρήμα στον πόλεμο ο Πούτιν: Αυξάνει 43% τις αμυντικές δαπάνες

Ανεβάζει κατά πολύ τις στρατιωτικές δαπάνες της επόμενης διετίας σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσαρμόζει τον προϋπολογισμό της στις ανάγκες ενός μακροχρόνιου και ολοένα και πιο δαπανηρού πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 43%, ενώ οι δαπάνες για την παραπλήσια κατηγορία της εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης θα αυξηθεί πάνω από 40%, σύμφωνα με τριετές δημοσιονομικό σχέδιο που επικαλείται το Bloomberg.

Οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά ανακατανέμονται υπέρ των στρατιωτικών αναγκών, αφήνοντας πίσω τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Με σχεδόν 5 τρισ. ρούβλια (84 δισ. δολάρια) ή αλλιώς 3,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, τα κονδύλια της «εθνικής άμυνας» είναι πλέον δεύτερα στη λίστα, μετά τις κοινωνικές δαπάνες.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) εκτιμά ότι ο όρος «εθνική άμυνα» στον ρωσικό προϋπολογισμό αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα των συνολικών στρατιωτικών δαπανών και αφορά τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού κόστους και των προμηθειών όπλων.

Αντίθετα, η διάθεση χρημάτων για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό αυξάνεται ελάχιστα το 2023, σύμφωνα με το έγγραφο. Οι δαπάνες για το περιβάλλον θα είναι περίπου κατά ένα τέταρτο λιγότερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, στο 0,2% του ΑΕΠ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες στο 2,4% το 2023, από 3,2% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022 και 2,6% το 2021.

Η αλλαγή αντανακλά μια μεγαλύτερη δέσμευση σ' έναν πόλεμο που έχει ήδη κοστίσει πολύ σε αίμα και χρήμα για Ουκρανία και Ρωσία. Οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης οδήγησαν τον Πούτιν να κλιμακώσει τις προσπάθειές του, ανακοινώνοντας κατ' αρχάς «μερική επιστράτευση» που αφορά έως και 300.000 εφέδρους.

Το σχέδιο προϋπολογισμού ορίζει το κόστος της επιστράτευσης σε σχεδόν 16 δισ. ρούβλια το 2023 και 16,5 δισ. ρούβλια κάθε χρόνο για τη διετία 2024-2025. Άλλες λεπτομέρειες στρατιωτικών δαπανών παραμένουν απόρρητες.

Η Ρωσία ήταν στην πεντάδα των χωρών με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως, σύμφωνα με το SIPRI.

Αυτή η επιστράτευση θα έχει ως οικονομικό αντίκτυπο την εμβάθυνση της φετινής συρρίκνωσης στο -3,75%, κυρίως λόγω μείωσης του εργατικού δυναμικού και διαρροής εγκεφάλων προς το εξωτερικό (brain drain), εκτιμά το Bloomberg.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη το σχέδιο προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατέλθει προς ψήφιση από τα δύο σώματα της Βουλής. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 2% του ΑΕΠ, από 0,9% το 2022. Επίσης, προβλέπεται ετήσιος δανεισμός έως και 1 δισ. δολάρια σε ξένα νομίσματα.

Τα δημόσια οικονομικά άντεξαν πέραν των προσδοκιών στο διάστημα μετά την εισβολή, εν μέρει χάρη στα κέρδη από το υψηλότερο κόστος των εμπορευμάτων.

Ωστόσο, οι αναλήψεις από το κρατικό επενδυτικό ταμείο σημαίνουν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 3 τρισ. ρούβλια σε δύο χρόνια. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντισταθμίσει τα υψηλότερα έξοδα με αυξανόμενους φόρους.

Ο προϋπολογισμός διαθέτει επίσης περισσότερα χρήματα και για την «πατριωτική εκπαίδευση» και αυξημένες δαπάνες για τον εξοπλισμό των σχολείων με εθνικά σύμβολα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v