Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνά δάνεια μοιράζει στις επιχειρήσεις η Τουρκία

Πρόγραμμα εγγυημένων πιστώσεων με στόχο να «λαδωθεί» η αναπτυξιακή μηχανή. Ενόψει εκλογών αλλά και επιβράδυνσης της οικονομίας που «τρέχει».

Φθηνά δάνεια μοιράζει στις επιχειρήσεις η Τουρκία

Νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις επιχειρήσεις προετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση, τάζοντας ένα αναπτυξιακό κοκτέιλ λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και ενώ η οικονομία της χώρας κινδυνεύει να επιβραδυνθεί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του δανεισμού στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυημένων Πιστώσεων, όπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί στην Άγκυρα, γράφει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.

Το ταμείο, που ανασυστάθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, επέτρεψε στην κυβέρνηση να εγγυηθεί πιστώσεις δισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις, ενώ οι κίνδυνοι από τον δανεισμό μοιράζονται μεταξύ εμπορικών τραπεζών και Υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για κάποιες από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες των αρχών, με στόχο τη διατήρηση της ανάπτυξης στην οικονομία των 830 δισ. δολαρίων, και ενώ έρχεται εκλογική χρονιά.

Η απειλή μιας επιβράδυνσης έχει ήδη ωθήσει την κεντρική τράπεζα σε μείωση-σοκ των επιτοκίων τον Αύγουστο. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της πίστωσης και να διοχετευθούν χρήματα σε τομείς προτεραιότητας, τροποποιήθηκαν επίσης κανόνες που απαιτούν την εξασφάλιση των τραπεζών έναντι των εμπορικών δανείων που παρέχουν.

Το μέσο ύψος επιτοκίων σε τραπεζικά δάνεια έναντι του δείκτη αναφοράς της τουρκικής κεντρικής τράπεζας

Η τόνωση της οικονομίας μέσω πιστωτικού κορεσμού ευνοείται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση Ερντογάν. Προηγουμένως απέτυχε βέβαια, καθώς τα δάνεια υπερθέρμαναν την οικονομία και διόγκωσαν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συμβάλλοντας στην κατάρρευση της λίρας τον Αύγουστο του 2018.

Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, ωστόσο, η οικονομία «τρέχει» παρά τον πληθωρισμό που καλπάζει σε ρεκόρ 20ετίας. Η ανάπτυξη στην Τουρκία ξεπερνά άλλες χώρες μέχρι στιγμής φέτος, λόγω της ισχυρής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξάνεται ετησίως κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Όμως ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, που αποτελεί τον κύριο προορισμό για τις τουρκικές εξαγωγές, και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας απειλούν να βάλουν φρένο στην οικονομία τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v