Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτακτη παρέμβαση στις αγορές ενέργειας εξετάζει η Κομισιόν

Η αρχιτεκτονική της αγοράς ενέργειας αναπτύχθηκε σε διαφορετικές συνθήκες και για διαφορετικούς σκοπούς, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Διαφορετικές οι απόψεις που διατυπώνονται για το ποια πρέπει να είναι η παρέμβαση.

Εκτακτη παρέμβαση στις αγορές ενέργειας εξετάζει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει επείγοντα μέτρα για να μειώσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τα προβλήματα του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Στρατηγική Σύνοδο Κορυφής του Bled στη Σλοβενία. «Αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς». «Γι’ αυτό εργαζόμαστε τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκτοξευθεί σχεδόν 10 φορές το περασμένο έτος, τροφοδότησε τον πληθωρισμό και αύξησε την οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ανακάμπτουν από την πανδημία. Όλο και περισσότερα κράτη-μέλη ζητούν ανώτατο όριο τιμών και η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, σχεδιάζει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες ενός σχεδίου παρέμβασης της ΕΕ βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει ένα λεπτομερές σχέδιο αυτή την εβδομάδα.

Με τη Ρωσία να πιέζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και τις διακοπές στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής να μειώνουν περαιτέρω τον εφοδιασμό, η πίεση αυξάνεται στους ηγέτες της ΕΕ να δράσουν γρήγορα ή να διακινδυνεύσουν κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα αναζητά υποστήριξη για το σχέδιό του για ανώτατο όριο τιμών και σχεδιάζει να συζητήσει πιθανά όρια με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Φιάλα στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ενόψει του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις -έναν τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες».

Τσέχοι αξιωματούχοι προτείνουν όριο στις τιμές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζ. Σικέλα. Η Γερμανία θέλει αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να μετριάσει τις ραγδαίες ανατιμήσεις.

«Μπορεί να ανοίξουμε το ζήτημα των δικαιωμάτων ρύπων, όπως έκαναν κάποια άλλα κράτη-μέλη στο παρελθόν, τα οποία αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της συνολικής τιμής», είπε ο Σικέλα.

«Μπορεί να ανοίξουμε το ζήτημα της συνολικής ρύθμισης της αγοράς, της συνολικής αποσύνδεσης των τιμών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το μπλοκ δεν μπορεί να «ανακατέψει» πάρα πολύ την αγορά ή να τροφοδοτήσει την κερδοσκοπία.

Κρατική στήριξη στους traders ζητά το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Περισσότερη κρατική υποστήριξη προκειμένου να εγγυηθούν τις αγοραπωλησίες του χρειάζονται οι traders ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε το Eυρωπαϊκό Xρηματιστήριο Eνέργειας (ΕΕΧ).

Δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές μειώνουν τη ρευστότητα και κάνουν ακόμη πιο ασταθείς τις τιμές, προειδοποίησαν οι επενδυτικοί οίκοι. Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper ζήτησε επέκταση της κυβερνητικής πιστωτικής γραμμής στα 13 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη επιβίωσή του.

Οι τιμές του ρεύματος για το επόμενο έτος ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα τη Δευτέρα, πριν πέσουν πάνω από 20% στην EEX, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκά αγορά για συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συμβούλιο του χρηματιστηρίου, που αποτελείται από συμμετέχοντες στην αγορά, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες να λαμβάνουν υποστήριξη για τη χρηματοδότηση των εγγυήσεων (περιθώρια) όχι μόνο από τη Γερμανία όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά και από άλλα κράτη μέλη ή την ΕΕ».

Το συμβόλαιο για τον επόμενο χρόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε έως 31% την περασμένη Παρασκευή, καθώς η αγορά βγήκε εκτός ελέγχου. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΧ έκρινε ότι οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σωστά και δεν υπήρχε ανάγκη να σταματήσουν οι συναλλαγές, μεταδίδει το Bloomberg.

Σε ένδειξη του πόσο γρήγορα αυξάνονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, η Fortum Oyj, μητρική της Uniper, ανακοίνωσε ότι οι απαιτήσεις της για εγγυήσεις αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στα 5 δισ. ευρώ -- και αυτό μόνο για τη σκανδιναβική αγορά ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v