Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξηλώνονται τα σοβιετικά αντι-ναζιστικά μνημεία στην Εσθονία

Θα αντικατασταθούν από «ουδέτερα ταφικά μνημεία» για τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία ξαναγράφεται, την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις γύρω από τη ρωσόφωνη πόλη Νάρβα.

Ξηλώνονται τα σοβιετικά αντι-ναζιστικά μνημεία στην Εσθονία

Η Εσθονία αποφάσισε να απομακρύνει όλα τα σοβιετικά μνημεία από τη ρωσόφωνη πόλη Νάρβα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας επικαλούμενη τις αυξανόμενες εντάσεις στην πόλη και κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το παρελθόν για να διχάσει την εσθονική κοινωνία.

Η χώρα, που αποτελούσε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης ενώ σήμερα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και σθεναρός υποστηρικτής της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, φοβάται - όπως και οι γειτονικές δημοκρατίες της Βαλτικής - ότι θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο.

Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, που ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια, είναι Ρώσοι και η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως η μειονότητα περιέλθει υπό την επιρροή του πρώην επικυριάρχου της.

Σήμερα Τρίτη οι εσθονικές αρχές στην πόλη Νάρβα απομάκρυναν με γερανό ένα σοβιετικό άρμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με πλάνα που έδειξε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ERR. Την επιχείρηση ανέλαβε ο στρατός, δήλωσε η αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων BNS.

Η πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι η εντολή για την απομάκρυνση του άρματος μάχης δόθηκε καθώς στην περιοχή «αυξάνονται οι εντάσεις»  και η Εσθονία δεν πρέπει να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το παρελθόν της χώρας για να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, μετέδωσε το BNS. Η ίδια δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για κάποια ενδεχόμενη παρέμβαση.

Ο πληθυσμός της βορειοανατολικής κομητείας Ίντα-Βίρου της Εσθονίας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και περιλαμβάνει τη Νάρβα, είναι κατά τα τρία τέταρτα ρωσικής καταγωγής, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Οι Εσθονοί έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την ιστορία τους: στον πόλεμο εισέβαλαν τόσο οι Γερμανοί ναζί όσο και οι σοβιετικές δυνάμεις, ενώ είχαν άνδρες και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Επί Σοβιετικής Ένωσης απελάθηκαν επίσης δεκάδες χιλιάδες Εσθονοί σε στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία. Το 2007 ακολούθησαν ταραχές από ρωσόφωνους στο Ταλίν, όταν η Εσθονία απομάκρυνε ένα μνημείο του Κόκκινου Στρατού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από το κέντρο της πρωτεύουσας. Η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή προσβολή προς τους σοβιετικούς μαχητές που έδιωξαν τους ναζιστές κατακτητές από την Εσθονία.

Σe ανακοίνωσή της, η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απομακρύνει περισσότερα σοβιετικά μνημεία στη Νάρβα, όπως ένα μνημείο της σοβιετικής εποχής για τα θύματα του πολέμου, το οποίο θα αντικατασταθεί από «ουδέτερο ταφικό μνημείο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου δήλωσε ότι θα ανακαλείται η άδεια παραμονής όποιου ξένου αντιτίθεται στις απομακρύνσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων BNS.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v