Σκληρή προειδοποίηση της Κίνας για το ταξίδι Πελόσι στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο εκφράζει «εντονότερη αντίθεση» στις ΗΠΑ από ό,τι πριν. Η ρητορική δεν αποκλείει μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, λένε αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, καθώς υπάρχει ισχυρή ομάδα που διαφωνεί με το ταξίδι.

Σκληρή προειδοποίηση της Κίνας για το ταξίδι Πελόσι στην Ταϊβάν

Η Κίνα έχει εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν για το επικείμενο ταξίδι στην Ταϊβάν της Νάνσι Πελόσι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, χτυπώντας τον κώδωνα του κινδύνου μεταξύ των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου που αντιτίθενται στην επίσκεψή της.

Έξι άτομα που γνωρίζουν τις κινεζικές προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τους Financial Times  είπαν ότι ήταν πολύ ισχυρότερες από τις απειλές που είχε κάνει το Πεκίνο στο παρελθόν, όταν ήταν δυσαρεστημένο με τις ενέργειες ή την πολιτική των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει απειλήσει δημόσια με «ισχυρά μέτρα» εάν η Πελόσι προχωρήσει στην προγραμματισμένη επίσκεψη τον Αύγουστο. Ωστόσο, ένα άτομο είπε ότι η Κίνα είχε εκφράσει «εντονότερη αντίθεση» στις ΗΠΑ κατ' ιδίαν από ό,τι πριν. Αρκετά άλλα άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν ότι η ρητορική προχώρησε ακόμη περισσότερο προτείνοντας μια πιθανή στρατιωτική απάντηση.

Το Πεκίνο δεν έχει εκφράσει ρητά τις πιθανές απαντήσεις του. Ο στρατός της Κίνας θα μπορούσε να προσπαθήσει να εμποδίσει την Πελόσι να προσγειωθεί στην Ταϊβάν ή να προβεί σε άλλες ενέργειες για να εμποδίσει την επίσκεψή της, όπως να χρησιμοποιήσει μαχητικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσει το αμερικανικό στρατιωτικό της αεροσκάφος.

Ανησυχία

Αρκετοί άνθρωποι δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε να αξιολογήσει εάν η Κίνα διατύπωνε σοβαρές απειλές ή μιλά ακραία σε μια προσπάθεια να πιέσει την Πελόσι να εγκαταλείψει το ταξίδι της.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αντιτίθενται στο ταξίδι λόγω του κινδύνου κλιμάκωσης της έντασης στα στενά της Ταϊβάν, σύμφωνα με πηγές των Financial /Times.

Το NSC αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η διοίκηση είχε προτρέψει την Πελόσι να ακυρώσει το ταξίδι της. Ο Τζον Κίρμπι, επικεφαλής στρατηγικών επικοινωνιών του NSC, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα του NSC παρείχε «πλαίσιο, γεγονότα και γεωπολιτικές σχετικές πληροφορίες» και ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, πήρε τις δικές της αποφάσεις.

Η διαμάχη για το ταξίδι έχει προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους της Ουάσιγκτον, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σύμφωνα με αρκετούς από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Σε μια άλλη απεικόνιση της αυξημένης ανησυχίας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα Νικ Μπερνς διέκοψε ξαφνικά μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα και επέστρεψε στο Πεκίνο, εν μέρει λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την Ταϊβάν και επίσης για να προετοιμαστεί για μια επερχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα είπε ότι αναμένει να μιλήσει με τον Σι μέχρι το τέλος του μήνα. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την Ταϊβάν, η οποία έχει αναδειχθεί σε σοβαρό σημείο ανάφλεξης.

Η Κίνα έχει δώσει εντολή σε έναν αυξανόμενο αριθμό πολεμικών αεροσκαφών να πετά στη «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» της Ταϊβάν από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν. Τον Μάιο, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν από οποιαδήποτε κινεζική επίθεση.

Πώς ξέσπασε η διαμάχη στον Λευκό Οίκο

Η διαμάχη για το ταξίδι της Πελόσι ξέσπασε όταν οι Financial Times αποκάλυψαν ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί την Ταϊβάν. Η Πελόσι και η αντιπροσωπεία της θα επισκεφθούν επίσης την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Ο χρόνος της επίσκεψης είναι ευαίσθητος για την Κίνα. Θα έρθει τον ίδιο μήνα με την επέτειο της 1ης Αυγούστου από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Μπορεί επίσης να συμπέσει με το ετήσιο συνέδριο της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το κονκλάβιο είναι ακόμη πιο σημαντικό φέτος, καθώς ο Σι θα πρέπει να εξασφαλίσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία ως επικεφαλής του κόμματος στο 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Νοέμβριο.

Ο Πελόσι θα είναι η πλέον υψηλόβαθμη πολιτικός των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί την Ταϊβάν από τότε που ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Νιουτ Γκίνγκριτς ταξίδεψε στην Ταϊπέι το 1979. Το Πεκίνο είναι αντίθετο σε οποιεσδήποτε κινήσεις που φαίνεται να προσδίδουν νομιμότητα στην Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα ή να κάνουν τη σχέση των ΗΠΑ πιο επίσημη.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η Κίνα πιστεύει λανθασμένα ότι ο Λευκός Οίκος συντονίζει την επίσκεψη επειδή η Πελόσι και ο Μπάιντεν ανήκουν στο ίδιο κόμμα, παρόλο που το Κογκρέσο είναι ανεξάρτητο και ο Μπάιντεν δεν έχει εξουσία να εμποδίσει τα ταξιδιωτικά της σχέδια.

Το Πεντάγωνο αυτή την εβδομάδα ενημέρωσε την Πελόσι για τα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν ταξιδέψει στην Ταϊπέι. Μετά από εκείνη την ενημέρωση, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι «ο στρατός πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή» να προχωρήσει η Πελόσι. Αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι ο στρατός απλώς περιέγραψε τους διάφορους κινδύνους που συνδέονται με μια τέτοια επίσκεψη.

Σε συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα, η Πελόσι είπε ότι ο Μπάιντεν δεν είχε εκφράσει καμία ανησυχία για το ταξίδι, κάτι που αρνήθηκε να επιβεβαιώσει. Ωστόσο, αναφέρθηκε έμμεσα σε αυτό λέγοντας ότι ο Μπάιντεν φαινόταν να υποδεικνύει ορισμένα από τα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν εάν επισκεπτόταν την Ταϊβάν.

«Νομίζω ότι αυτό που έλεγε ο πρόεδρος είναι [ότι] ίσως ο στρατός φοβόταν ότι το αεροπλάνο μας θα καταρριφθεί ή κάτι τέτοιο από τους Κινέζους», είπε.

Το γραφείο της Πελόσι δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το εάν μπορεί να εγκαταλείψει το ταξίδι της.

Οι άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις υποθέσεις εθνικής ασφάλειας στην Ταϊπέι είπαν ότι ο κίνδυνος το Πεκίνο να εντείνει σημαντικά τη στρατιωτική επιθετικότητα ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόσι ήταν πιο έντονος από πέρυσι, δεδομένης της αυξανόμενης έντασης.

«Προηγουμένως ο γκάνγκστερ φορούσε κοστούμι, αλλά τώρα βγάζει κατευθείαν το μαχαίρι», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ταϊβάν.

Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν είχε αναβληθεί τον Απρίλιο, όταν εκείνη βρέθηκε θετική στην Covid-19. Τότε, η Κίνα είχε δηλώσει ότι μια επίσκεψη θα επηρέαζε σοβαρά τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν δήλωσε ότι μια επίσκεψη της Πελόζι «θα υπονομεύσει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

«Εάν η αμερικανική πλευρά εμείνει πεισματικά σε αυτή την πορεία, η Κίνα σίγουρα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί με σθένος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο ίδιος. «Οι ΗΠΑ πρέπει να φέρουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v