Ο Ντίνες Γκουναουάρντενα ορκίστηκε σήμερα, ως νέος πρωθυπουργός στη Σρι Λάνκα, όπως ανέφεραν τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.
Η ορκωμοσία του Γκουναουάρντενα έγινε μία ημέρα μετά από την ορκωμοσία του Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε ως νέου προέδρου της χώρας.
Ο Γουικρεμεσίνγκε έχει διατελέσει πρωθυπουργός έξι φορές.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, προειδοποιήσεις για νέες διαδηλώσεις καθώς το σύστημα αλλάζει, απλά, πρόσωπα...
Την Τετάρτη οι βουλευτές της Σρι Λάνκα εξέλεξαν τον εκτελούντα χρέη προέδρου Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε επόμενο πρόεδρο της χώρας, με την ελπίδα ότι εκείνος θα μπορέσει να βγάλει τη Σρι Λάνκα από την οικονομική και πολιτική κρίση.
«Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη 8ος εκτελεστικός πρόεδρος βάσει του συντάγματος», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Κοινοβουλίου μετά την καταμέτρηση των ψήφων.
Η νίκη του Βικρεμεσίνγκε, εναντίον του οποίου τάσσονται πολλοί απλοί πολίτες, μπορεί να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις από τους πολίτες που είναι εξοργισμένοι με την κυβερνώσα ελίτ ύστερα από μήνες σοβαρών ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, όπως έχουν δηλώσει πολλοί διαδηλωτές.
«Είμαστε σοκαρισμένοι. Είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται τα πράγματα με πονηρό τρόπο», δήλωσε ο διαδηλωτής Νταμίθα Αμπεϊράνθε, αναφορικά με τον Βικρεμεσίνγκε. «Θα αρχίσει να μας ελέγχει με διαφορετικό τρόπο. Ως διαδηλωτές, θα ξεκινήσουμε και πάλι τον αγώνα μας».
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να εργαστούμε επί μίας νέας στρατηγικής για να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες του κόσμου…», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε αφού επικράτησε στην ψηφοφορία του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος διαπραγματεύτηκε πρόσφατα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει καλή σχέση με χώρες που είναι σημαντικοί δωρητές, όπως η Ινδία. Ωστόσο, μένει να φανεί εάν μπορεί να κατευνάσει τις μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποπομπή του πρώην προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους νωρίτερα αυτό τον μήνα εξοργισμένοι με την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού, τις ελλείψεις σε καύσιμα και άλλα βασικά προϊόντα, τις συχνές διακοπές ρεύματος και αυτό που θεωρείται διαφθορά στην κυβερνώσα ελίτ. Ενώ η οργή του είχε στόχο τον Ρατζαπάξα, μέλος της πλέον ισχυρής πολιτικής δυναστείας της χώρας πριν από την κρίση, οι διαδηλωτές ζητούσαν να αποχωρήσει και ο Βικρεμεσίνγκε –κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ