Μόσχα: Σύντομα εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Το τελικό έγγραφο ετοιμάζεται, μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα, μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας-Τουρκίας και ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Μόσχα: Σύντομα εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα «τελικό έγγραφο» θα είναι σύντομα έτοιμο για να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν με τη Μόσχα, το Κίεβο, την Άγκυρα και τον ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

«Οι προτάσεις της Ρωσίας υποστηρίχθηκαν συνολικά από τους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις. Και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η εργασία για τη σύνταξη του τελικού εγγράφου "Η Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα"», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που προτείνει η Μόσχα θα πρέπει να επιτρέψουν να αποτραπεί η «χρησιμοποίηση των σχετικών αλυσίδων εφοδιασμού για παραδόσεις όπλων στο καθεστώς του Κιέβου».

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Τετάρτη, ανακοινώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά όχι λεπτομερής μετά από μια συνάντηση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα του αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Η Τουρκία διοργανώνει νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για το θέμα αυτό, ενώ οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθούν την Τρίτη στην Τεχεράνη.

Η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στοχεύει στην εξαγωγή μέσω της Μαύρης Θάλασσας περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά σιλό, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αναμένεται επίσης να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, που επηρεάζονται από τις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν ρωσικές εφοδιαστικές και χρηματοοικονομικές αλυσίδες.

Τα ρωσικά και τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η επιδείνωση των επισιτιστικών κρίσεων στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v