Εξάμηνο «εφιάλτης» (και) για τις αναδυόμενες αγορές

Κατάδυση 17% για τις αναδυόμενες αγορές, που ξυπνούν μνήμες κρίσης του 1998. Πιάνουν χαμηλό οι μετοχές, φθίνει η παραγωγή των εργοστασίων, αυξάνεται ο πληθωρισμός. Το «τοξικό κοκτέιλ» και οι προσεκτικές κινήσεις των επενδυτών.

Εξάμηνο «εφιάλτης» (και) για τις αναδυόμενες αγορές

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου εδώ και 24 χρόνια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό και το ενδεχόμενο πλήγμα που θα επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η νομισματική σύσφιξη.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets είχε υποχωρήσει 17% φέτος, έως την προηγούμενη Δευτέρα, καταγράφοντας τη δεύτερη πιο απότομη πτώση για την περίοδο από την έναρξη της καταγραφής δεδομένων το 1993.

Ο δείκτης αναφοράς είχε υποχωρήσει περισσότερο από 20% μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 1998, όταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση αναστάτωνε τις αγορές και λίγους μήνες αργότερα χρεοκόπησε η Ρωσία.

Για άλλη μια φορά τώρα μαζεύονται σύννεφα πάνω από τα περιουσιακά στοιχεία των αναπτυσσόμενων χωρών: Υπάρχουν φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση, ρίχνοντας βαριά σκιά και στις αναδυόμενες αγορές, την ίδια ώρα που εξανεμίστηκαν 13 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις χρηματιστηριακές αξίες στον πλανήτη το α' εξάμηνο, γράφει το Bloomberg. 

«Tα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, το ισχυρό δολάριο και οι υψηλές τιμές στα καύσιμα και στα τρόφιμα δημιουργούν ένα τοξικό κοκτέιλ για φτωχά και υπερχρεωμένα τμήματα των αναδυόμενων αγορών, αν και μεγάλο μέρος του κινδύνου έχει ήδη αφομοιωθεί», δήλωσε ο Hasnain Malik, αναλυτής της Tellimer στο Ντουμπάι.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets έχει υποχωρήσει τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα στο μεγαλύτερο σερί απωλειών από το 2008 και φλερτάρει με τη χαμηλότερη αποτίμησή του από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020.

Παρά τις φθηνότερες αποτιμήσεις, κυριαρχεί κόντρα άνεμος, δήλωσε η Marija Veitmane, αναλύτρια της State Street. Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται πιο σφιχτές, «αποστραγγίζοντας τη ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και απομακρύνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες σε επικίνδυνες αναδυόμενες αγορές», είπε.

Η State Street ανησυχεί για τις προοπτικές κερδών των εταιρειών στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεδομένης της απειλής ύφεσης που προκαλείται από τις αυξήσεις επιτοκίων. Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται εξίσου δύσκολο, συνεχίζει το Bloomberg.

Kαι η Julius Baer συνιστά προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις, ωστόσο η JPMorgan είναι πιο αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα ξεπεράσουν τις ανεπτυγμένες το δεύτερο εξάμηνο και προβλέποντας άνοδο 20% μέχρι το τέλος του έτους.

Φθίνει η παραγωγή, αλλά η Κίνα αντιστέκεται

Παράλληλα, σε περαιτέρω διολίσθηση βρέθηκε η παραγωγή των ασιατικών εργοστασίων τον Ιούνιο, με τη μεγαλύτερη πτώση σε Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη και Ινδία.

Ο δείκτης ΡΜΙ έπεσε κάτω από το 50 για πρώτη φορά σε δύο χρόνια (σ.σ. τιμές κάτω από το 50 σημαίνουν ύφεση) στην Ταϊβάν, σύμφωνα με την S&P Global, ενώ η Ιαπωνία παρέμεινε στο 52,7.

Στην Κίνα όμως βελτιώνονται τα πράγματα, μετά την άρση των περιορισμών λόγω Covid, όπου ο ΡΜΙ μεταποίησης αυξήθηκε από 49,6 τον Μάιο σε 50,2.

Σε ένα άλλο σημάδι ότι η Νο. 2 οικονομία στον κόσμο θα μπορούσε να βοηθήσει στην άνοδο της περιφερειακής ανάπτυξης, ο δείκτης κατασκευών και των υπηρεσιών της Κίνας ανέβηκε στο 54,7, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω έναν χρόνο. 

Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν θολές για την υπόλοιπη Ασία, σε μεγάλο βαθμό λόγω των κραδασμών στην προσφορά και της αύξησης στο κόστος εμπορευμάτων, καταλήγει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v