Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πυρά του Κινέζου προέδρου κατά των δυτικών κυρώσεων

Επίθεση του Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ χωρίς να τις κατονομάσει. Ο φόβος για ένα κόσμο μοιρασμένο σε ζώνες και η προσπάθεια διεύρυνσης των BRICS.

Νέα πυρά του Κινέζου προέδρου κατά των δυτικών κυρώσεων

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέκρινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας γιατί αυξάνουν τον οικονομικό πόνο μιλώντας στην έναρξη της φετινής Συνόδου Κορυφής των BRICS.

Χωρίς να κατονομάσει ρητά τις ΗΠΑ, ο Σι είπε ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα χωριστεί σε ζώνες αμοιβαία αποκλειστικές και κάλεσε τον κόσμο να πολεμήσει ενάντια στην ηγεμονία οποιασδήποτε χώρας.

«Η πολιτικοποίηση, η εργαλειοποίηση και η μετατροπή σε όπλο της παγκόσμιας οικονομίας χρησιμοποιώντας μια δεσπόζουσα θέση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την επιβολή κυρώσεων δεν θα βλάψει μόνο άλλους αλλά και τον ίδιο, αφήνοντας τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν», δήλωσε ο Σι στο Επιχειρηματικό Φόρουμ BRICS μιλώντας μέσω βίντεο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στην ψηφιακή εκδήλωση, την οποία φιλοξενεί το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, θα μετέχουν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Σίριλ Ραμαφόσα της Νότιας Αφρικής και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας.

Η σύνοδος κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη προσφέρει στον Σι και τον Πούτιν ένα όχημα για να επεκτείνουν το όραμά τους για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων αφού διακήρυξαν μια «χωρίς όρια φιλία» λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Έκτοτε, η Κίνα έχει παράσχει κρίσιμη διπλωματική υποστήριξη στη Ρωσία, καθώς το Πεκίνο επιτίθεται κατά των αμερικανικών κυρώσεων και επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει όρους, συμπεριλαμβανομένων της «δημοκρατίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην ομιλία του, ο Σι ζήτησε να θυμούνται τα διδάγματα από δύο παγκόσμιους πολέμους, καθώς προειδοποίησε κατά της αντιπαράθεσης, ενώ υποστήριξε και πάλι ότι το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. «Εκείνοι που έχουν εμμονή με μια θέση ισχύος, επεκτείνουν τη στρατιωτική τους συμμαχία και αναζητούν τη δική τους ασφάλεια εις βάρος των άλλων, θα πέσουν σε λαβύρινθο», είπε ο Σι.

Ο Xi προσέφερε μια εναλλακτική στην παγκόσμια διακυβέρνηση που κυριαρχείται από τη Δύση, στην οποία περιλαμβάνει τη μείωση των φραγμών στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνολογία με τον ΠΟΕ στον πυρήνα, δίνοντας παράλληλα στις αναδυόμενες οικονομίες και στις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.

Προέτρεψε τους BRICS να εμβαθύνουν τη συνεργασία στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση, καθώς και την ψηφιακή οικονομία, την έξυπνη παραγωγή, την καθαρή ενέργεια και τις υποδομές.

Η Ινδία αναμένεται να αντιταχθεί στην αναμενόμενη προσπάθεια του Σι να χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής για να τονίσει τις προσπάθειές του να οικοδομήσει μια εναλλακτική λύση στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου ηγούνται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με Ινδούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Οι διαπραγματευτές της θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε κοινή δήλωση από τη σύνοδο κορυφής θα είναι ουδέτερη, πρόσθεσαν.

Η κυβέρνηση του Μόντι θα επιδιώξει επίσης να καθυστερήσει την προσπάθεια της Κίνας να επεκτείνει τους BRICS πιέζοντας τον οργανισμό να αποφασίσει κριτήρια για την προσθήκη μελών, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Τον περασμένο μήνα, η Κίνα πρότεινε ότι το σχήμα θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες χώρες.

Ο Κινέζος ηγέτης έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει διάλογο την Παρασκευή που θα περιλαμβάνει ηγέτες από χώρες BRICS και ορισμένους από άλλες αναδυόμενες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v