Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δαιρεμένη η ΕΕ: Ποιο το νόημα να μιλάς με τον Πούτιν;

Διχόνοια και σύγχυση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της διπλωματικής προσέγγισης με τον πρόεδρο της Ρωσίας, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται και το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος αυξάνεται. Λεπτές ισορροπίες και μαχαιρώματα...

Δαιρεμένη η ΕΕ: Ποιο το νόημα να μιλάς με τον Πούτιν;

Τι νόημα έχει να μιλάς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν; Είναι ένα ερώτημα που διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, εν μέσω του δυσβάσταχτου ανθρώπινου και οικονομικού κόστους που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι θιασώτες της διπλωματικής προσέγγισης υποστηρίζουν την ανάγκη να σταματήσουν οι μάχες για να σωθούν ζωές και να αναχαιτιστεί μια πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση από τους ρωσικούς αποκλεισμούς των λιμανιών για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, αναφέρει σχόλιο του Bloomberg.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διακόψει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας ενισχύουν τις πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού μπλοκ, που δεν φαίνεται να κρατά ενιαία γραμμή.

Στον αντίποδα, οι αντίπαλοι της διπλωματικής προσέγγισης υποστηρίζουν ότι αυτός ο δρόμος ισοδυναμεί με συνομιλία με έναν εγκληματία πολέμου, η άρνηση του οποίου αρχικά για οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία έδειξε ότι ο λόγος του είναι άχρηστος. Γιατί, λοιπόν, αναρωτιούνται από τη μεριά τους, να διαπραγματευτείς με έναν εκβιαστή;

Οι εντάσεις είναι απτές και γεωγραφικές. Η έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μην «ταπεινωθεί» η Ρωσία δέχθηκε επιπλήξεις από την Ουκρανία και αρνητικές κρίσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που θυμούνται την κυριαρχία της Μόσχας.

Ο Μακρόν έχει μιλήσει επανειλημμένα με τον Πούτιν, χωρίς ωστόσο κάποιο προφανές αποτέλεσμα. Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε την Τρίτη ότι η απομόνωση της Ρωσίας δεν είναι δυνατή, τηλεφωνούσε επίσης στον Ρώσο πρόεδρο για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, μέχρι ο Πούτιν να σταματήσει να δέχεται τις κλήσεις της.

Ο Πούτιν συνέδεσε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών με την άρση των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε στην Τουρκία με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνομιλίες σχετικά με την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας, αλλά δεν βρέθηκε κάποια λύση. Η Ουκρανία δεν προσκλήθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο Β. Ζελένσκι.

Η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες προσάρτησης τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας, σχολιάζει το Bloomberg. Ο Ουκρανός ηγέτης λέει ότι επιδιώκει τη νίκη στο πεδίο της μάχης, αλλά παράλληλα δηλώνει πως παραμένει ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Πούτιν.

Για το Κρεμλίνο, το δίδαγμα από την κατάληψη της Κριμαίας από τον Πούτιν το 2014 είναι ένα: η οδός της διπλωματίας τον αφήνει τελικά να κρατήσει ό,τι μπορεί να αρπάξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v