Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Προσφέρει δωρεάν ασφάλεια ζωής ως κίνητρο για εμβολιασμό!

Αν αρρωστήσετε ή πεθάνετε από εμβόλιο κατά της Covid-19, θα πάρετε $75.000, το μήνυμα. Η επικοινωνιακή στρατηγική της χώρας και πώς θέριεψε φήμες για την ασφάλεια των σκευασμάτων.

Κίνα: Προσφέρει δωρεάν ασφάλεια ζωής ως κίνητρο για εμβολιασμό!

Η Κίνα επινόησε ένα νέο κίνητρο για να ενισχύσει τους εμβολιασμούς ηλικιωμένων, σε επίπεδα που θα μπορούσαν τελικά να επιτρέψουν στη χώρα να χαλαρώσει τη στρατηγική «μηδενική Covid» και να αναζωογονήσει την οικονομία: ασφαλιστικά πακέτα για άτομα που ανησυχούν για παρενέργειες που σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Οπως γράφουν οι Financial Times, δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει να προσφέρουν σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω δωρεάν ασφάλιση που πληρώνει έως και 500.000 γουάν (75.000 $) εάν αρρωστήσουν -ή χειρότερα- λόγω των εμβολίων Covid-19.

Τα πακέτα υπόσχονται επίσης πληρωμές σε οικογένειες, εάν αποδειχθεί ότι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου τους σχετίζεται με τον εμβολιασμό. Μόνο στο Πεκίνο, περίπου 60.000 ηλικιωμένοι έχουν εγγραφεί για την κάλυψη από τον Απρίλιο.

Όπως και σε άλλες χώρες, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην Κίνα τρέφει αμφιβολίες για την ασφάλεια των εμβολίων παρά την έλλειψη στοιχείων υψηλού κινδύνου σοβαρών παρενεργειών.

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα αυστηρά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της χώρας αποφεύγουν να συζητήσουν ακόμη και παρενέργειες ρουτίνας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν βραχύβια πυρετό, πόνους και άλλες σχετικά ήπιες αντιδράσεις. Αυτό, παραδόξως, δημιούργησε ένα κενό στο οποίο οι αβάσιμες φήμες για υποτιθέμενες σχέσεις μεταξύ εμβολίων και σοβαρών ασθενειών όπως η λευχαιμία και ο διαβήτης τύπου 1 έχουν εξαπλωθεί ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά της Covid», είπε ένας ανοσολόγος με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «[Αλλά η Κίνα] επικεντρώνεται στο να ζωγραφίσει την εικόνα ενός εμβολίου 100% ακίνδυνου, που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα».

Εως τις 5 Μαΐου, λιγότερο από τα δύο τρίτα των Κινέζων πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω είχαν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο, όπως συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, υπολογίζεται ότι το 80% του συνολικού πληθυσμού χρειάζεται μια τρίτη δόση.

Περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζοι εκτιμάται ότι είναι είτε μη εμβολιασμένοι είτε υποεμβολιασμένοι, πυροδοτώντας φόβους ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν εκατομμύρια νοσηλείες και θάνατοι, εάν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαλαρώσει τη στρατηγική της μηδενικής Covid.

Αν και γενικά είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τις δυτικές εναλλακτικές λύσεις, τα κινεζικά εμβόλια Covid προσφέρουν ουσιαστική προστασία από σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το να αναγκάσουν τους ανθρώπους, ειδικά τους ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν, επειδή τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v