Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο αμερικανικός στρατός επιστρέφει στη Σομαλία

Απόφαση Μπάιντεν μετά την εκλογή του Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ στην προεδρία της αφρικανικής χώρας. Οι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αποχωρήσει επί προεδρίας Τραμπ. Επιστρέφουν για να πλήξουν τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ο αμερικανικός στρατός επιστρέφει στη Σομαλία

Την ανάπτυξη εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη Σομαλία ενέκρινε σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Πριν από την αποχώρηση, στάθμευαν στη Σομαλία περίπου 700 Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν ως αποστολή να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα του υπουργείου Άμυνας να αποκατασταθεί η παρουσία των ΗΠΑ στη Σομαλία, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Σεμπάμπ», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πρόκειται για αναδιάταξη των δυνάμεων που πηγαινοέρχονταν στη Σομαλία ανά διαστήματα, αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε την αποχώρηση», πρόσθεσε.

Η οργάνωση Σεμπάμπ επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς στη Σομαλία, εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο (σαρία). Συχνά εξαπολύει βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και αλλού.

Μολονότι οι ΗΠΑ δεν είχαν στρατιώτες στη Σομαλία αφότου διέταξε την αποχώρησή τους ο Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2020, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατά καιρούς εξαπέλυαν πλήγματα εναντίον των ισλαμιστών. Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν εξάλλου σε πολλές γειτονικές χώρες.

Χθες Κυριακή το κοινοβούλιο της Σομαλίας εξέλεξε νέο πρόεδρο της χώρας τον 66χρονο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, πρώην καθηγητή πανεπιστημίου ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα μετατρέψει την ασταθή χώρα, που μαστίζεται από μακρόχρονη πολιτική κρίση και απειλείται με λιμό, σε «ειρηνική χώρα» που θα διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλο τον κόσμο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, δεν χρειαζόμαστε μνησικακίες. Όχι στην εκδίκηση», είπε ο Μοχάμουντ στην ομιλία του στο αεροδρόμιο της Μογκαντίσου, που φυλασσόταν από κυανόκρανους της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι εκλογές θεωρούνταν κρίσιμες για το οικονομικό μέλλον της Σομαλίας, όπου το 71% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 1,80 ευρώ την ημέρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει πως το πρόγραμμα στήριξης, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, θα τερματιζόταν αυτόματα την 17η Μαΐου εάν δεν σχηματιζόταν κυβέρνηση. Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει στα τέλη Απριλίου να μετατεθεί για τρεις μήνες η προθεσμία, χωρίς να λάβει απάντηση.

Η χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών. Οργανώσεις αρωγής φοβούνται πως θα ενσκήψει λιμός παρόμοιος με εκείνον του 2011, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v